De gigantische kledingbergen van Ghana: hier komt de inhoud van de kledingbak terecht

Samenleving
zaterdag, 12 februari 2022 om 14:38
anp 439169758
Die oude kleding die je naar een kledingbak brengt? Die komt op een grote afvalberg in Ghana terecht, blijkt uit de schokkende docu-reeks De Prijsknaller. Kijkers reageren verbijsterd.
Jaarlijks worden er een miljard kledingstukken afgedankt. Een deel daarvan belandt op gigantische afvalbergen in Ghana, zo is te zien in de documentaire. Het leidt op Twitter tot geschokte reacties. Marieke Eyskoot, duurzame kledingexpert, reageert daar: "We kopen gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar. We hebben 173 kledingstukken in de kast, waarvan 50 ongedragen. Daarnaast doen we ook nog eens 40 kledingstukken per jaar weg.”
Kleding is zoveel goedkoper geworden dat we er veel meer van zijn gaan kopen. En hebben we genoeg van die broek of jurk? Dan gooien we hem weg of brengen hem naar de kledingbak. Alleen in die bakken komt veel te veel kleding terecht. De mooiste stukken blijven in Nederland, de afdankertjes gaan naar Oost-Europa en de allergrootste troep wordt naar Afrika gestuurd. Maar daar kunnen ze er ook niets mee en dus belandt het op grote afvalbergen.
Ghana blijkt een enorme verzamelplek te zijn. Wekelijks komen er 20 miljoen stuks kleding binnen. Veel te veel, dus het hoopt zich op in straten op stranden en in het riool. Kijkers zijn gechoqueerd, omdat ze dachten anderen een plezier te doen met hun oude kleding. "Je afgedankte kleding weggooien in de kledingcontainer… je denkt iemand er blij mee te maken… maar eigenlijk is het één grote business," schrijft iemand. "Kapitalisme maakt onze hele wereld kapot!! En dan onze kinderen de hele dag maar shoppen," reageert een ander.