Voor het eerst in 20 jaar wordt executie gefilmd in VS

Gisteren werd de executie van een 37-jarige man in de staat Georgia gefilmd. De man kreeg de dodelijke injectie voor het vermoorden van zijn ouders en 14-jarige zus in 1993. De verfilming vond plaats conform een gerechtelijk bevel, omdat twijfel gerezen is over 1 van de 3 geneesmiddelen, nl. pentobarbital, een middelen dat ook gebruikt wordt om dieren te laten inslapen. Het bevel werd aangevraagd door de advocaten van een andere terdoodveroordeelde. Die wil met de opname aantonen dat de gebruikte executiemethode met dodelijke injecties onnodig lijden veroorzaakt.

Het is voor het eerst sinds 1992 dat een executie op video opgenomen werd. Juristen maakten bezwaar, omdat de opnames de veiligheidsvoorschriften zouden kunnen hinderen en omwille van mogelijke sensatiezucht en misbruik van de videoband. In het bevel staat daarom dat de band verzegeld moet worden.

Georgia gebruikte pentobarbital voor het eerst een maand geleden. Dit riep gelijk een storm van reacties op, omdat de veroordeelde na de injectie met zijn hoofd schudde en bleef mompelen. Het Openbaar Ministerie stelt echter dat de bewegingen plaatsvonden voor de verdoving intrad. Bovendien schrijft het protocol voor dat een verpleger na de injectie met pentobarbital moet controleren of de veroordeelde bewusteloos is voor het 2e middel geïnjecteerd wordt. De veroordeelde die gisteren werd gefilmd gaf overigens geen kik na de injectie met pentobarbital.

Bron(nen):   Reuters