Oekraïne: ook veiligheid Europese burgers op het spel

Samenleving
door anp
donderdag, 24 februari 2022 om 9:08
oekraine ook veiligheid europese burgers op het spel1645690628
Oekraïne ziet de Russische inval als bedreiging voor zowel Oekraïense burgers als voor alle inwoners van Europa. Ook de toekomst van de wereld staat volgens het land op het spel. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een poging het land te vernietigen. Het ministerie zegt in een verklaring dat "alleen gezamenlijke en cruciale handelingen Vladimir Poetins agressie tegen Oekraïne kunnen stoppen".
Oekraïne zegt zich te gaan verdedigen en dat "de strijdlust van ons leger hoog is". Onze verdedigers zullen Oekraïense grond beschermen met alles wat ze hebben". In de verklaring vraagt de regering om nieuwe sancties en om de levering van wapens en militaire uitrusting. Russische troepen vallen volgens het bericht "vreedzame steden aan vanuit verschillende richtingen".
Het ministerie spreekt van "een oorlogsdaad" en een "aanval op de soevereiniteit en integriteit van Oekraïne". De inval is volgens het land een "grove schending" van de regels van de Verenigde Naties en de "normen en principes van internationaal recht".
Russische grondtroepen zijn in zeker drie regio's de grens overgegaan. Daarnaast kampt Oekraïne met beschietingen vanaf het schiereiland de Krim en buurland Belarus. Volgens Rusland hebben luchtaanvallen de Oekraïense luchtverdediging en luchtmacht uitgeschakeld. Zeker acht mensen zijn gedood en negen zijn verwond door Russische bombardementen, meldt Oekraïne.