Kinderloze echtparen scheiden nog vaker dan die met kinderen

Van de Amerikaanse echtparen die besluiten te scheiden, is 66% kinderloos. Waarom is dat zo? Voelen de echtelieden zich eenzamer? Is er minder dat hen bindt? Anderzijds is de opvoeding van kinderen een belangrijk twistpunt voor ouders en is het hebben van kinderen een vermoeiende bezigheid. Veel kinderloze ouders zijn dan ook gewoon gelukkig. Ze hebben meer tijd, geld en energie te besteden aan zichzelf en elkaar.

Waarom scheiden kinderloze stellen dan vaker dan die met kinderen? Ondanks alle stress en toestanden, vormen kinderen een belangrijk motief om samen te blijven. Als mensen in relatietherapie gaan omdat ze hun relatie niet meer zien zitten, doen ze dat vaak omwille van de kinderen. Zonder kinderen is een echtscheiding eenvoudiger, zowel juridisch gezien als financieel, en vaak minder emotioneel.

Er is echter een belangrijk verschil tussen stellen die bewust kinderloos zijn en echtparen die wel kinderen wilden, maar ze niet konden krijgen. De meeste kinderloze echtparen hebben daar niet bewust voor gekozen. Als mensen een beroep doen op vruchtbaarheidstechnologie of adoptie kan dat op zich al een bron van stress zijn en leiden tot een breuk. Niet zelden raakt één van beiden bijna geobsedeerd door de onvervulde kinderwens, terwijl de ander vindt dat het wel genoeg geweest is.

Bron(nen):   The Huffington Post