Oud-minister Voorhoeve (76) reed naar Oekraïense grens en haalde vluchtelingen op

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve (76) reed zelf naar de Pools-Oekraïense grens om vluchtelingen op te halen. Hij vangt er nu zeven op in zijn Duitse vakantiehuis. "Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik mensen uit de Oekraïne kán helpen."

Sinds dinsdag zit hij in zijn vakantiehuis in de buurt van het Duitse Düren met zeven Oekraïense vluchtelingen uit Charkov, vertelt hij in de Volkskrant. Hij ontmoette ze de nacht ervoor aan de grens, moeder Ira, haar moeder en vier kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud. Een dag later kwam daar ook de vader van het gezin bij.

Voorhoeve, VVD'er, maar ook lid van D66, had het gevoel dat hij iets moest doen. "Zeker, het emotioneert me. Geen Europees land is de afgelopen eeuw harder getroffen door dictators."

De oud-minister ging met zijn zoon en twee studenten op pad met een busje en een auto. Daar aan de grens sprak hij groepjes mensen aan met de vraag of ze al ergens terecht konden. "Ik ben bevoorrecht dat ik huisvesting kan bieden. En dat ik contacten heb in Oekraïne. Hier in mijn Duitse dorp is mijn buurvrouw Oekraïense. Daar heb ik veel hulp van gehad bij het weer in contact komen met de vader. Als je meer dan drie kinderen te verzorgen hebt is de Oekraïense dienstplicht niet van toepassing."

Komend weekeinde staat er een nieuwe 'hulpactie' op de planning.