Hoe kun je zelf een Oekraïense vluchteling in huis nemen?

Oekraïners slaan massaal op de vlucht voor de oorlog. De meesten verblijven in omringende landen, maar ook in Nederland zijn de eerste vluchtelingen aangekomen. Mocht je zelf mensen willen opvangen: dat kan.

Op dit moment is het zo dat Oekraïners met een geldig paspoort zonder visum de EU in kunnen reizen en in ieder geval 90 dagen mogen blijven, inclusief verlenging als de situatie daarom vraagt. Zonder paspoort is er de mogelijkheid een tijdelijk visum aan te vragen bij de IND.

Ze hoeven dus geen asiel aan te vragen en zijn niet verplicht zich te melden bij een opvanglocatie. Maar in de praktijk is er vaak behoefte aan georganiseerde opvang.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft tweeduizend opvangplekken aangekondigd. Verder hebben daarnaast meerdere gemeenten aangeboden mensen op te vangen. Ook ontstaan allerlei initiatieven voor opvang bij mensen thuis.

Je kunt dus zelf vluchtelingen opvangen. Volgens staatssecretaris Van den Burg (Justitie en Veiligheid) is het 'goed' dat Nederlanders 'solidariteit tonen'. “Alle hulp is welkom”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Hoe je ervoor zorgt dat de vluchtelingen je huis weten te vinden? Kijk op onderstaande sites en meld je aan: Onderdak Oekraïne https://onderdakoekraine.nl/, Roomforukraine https://roomforukraine.eu/ en takecarebnb https://takecarebnb.org/gastgezin-signup/.