"De ijsbeer wilde mij doden toen ik hem door de kop schoot"

Een held is hij in Engeland. Mike “Spike” Reid (27), was een van de begeleiders van de groep van 13 scholieren die op expeditie in het noorden van Noorwegen, werd aangevallen door een boze (vermoedelijk hongerige) ijsbeer. De beer had zich geworpen op het tentje waar drie jongens in sliepen. Een van de drie, Horatio Chapple, 17 jarige leerling van Eton, werd met een klap van de poot en een beet in zijn nek door de beer gedood. De twee andere jongens in het tentje probeerden, zonder succes, de beer uit hun buurt te krijgen.
Reid, een van de begeleiders van de groep, kwam op het lawaai af en probeerde de beer van de jongens af te trekken. Daarop richtte het dier zijn aandacht op hem. Hij wist nog in de buurt te komen van het enige wapen dat de groep bij zioch had en kon, inmiddels zwaar gewond, de beer met een enkel schot tussen de ogen doden.
De gewonden zijn allen verminkt aan gezicht en armen en worden verzorgd in een Noors ziekenhuis.
Overigens had het incident nooit mogen gebeuren. In een kamp als dat van de Engelse jongens, hoort een alarmsysteem te zijn voor naderende beren en dient altijd een volwassene met een wapen wakker te blijven.   

 

Bron(nen):   The Sunday Times (betaald)