China: wij zijn geen partij in Oekraïne-conflict

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi ziet zijn land niet als partij in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zei hij in een telefoongesprek met zijn Spaanse ambtsgenoot José Manuel Albares. Tegelijkertijd heeft China, dat sancties uit principe afwijst, het recht "z'n legitieme rechten en belangen" te verdedigen, aldus Wang.

Wang ging niet in op Amerikaanse berichten van de afgelopen dagen dat Rusland China om militaire steun zou hebben gevraagd. Die berichten werden door China en Rusland eerder al ontkend.

De buitenlandminister liet niet veel los over de ontmoeting op maandag in Rome tussen de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Wang liet alleen los dat de twee een "eerlijk, diepgaand en constructief" gesprek hebben gehad, waarbij onder meer Taiwan ter sprake kwam.

Het democratisch bestuurde eiland wordt door China gezien als een afvallige provincie en Chinese leiders willen niet dat andere landen Taiwan behandelen als een onafhankelijke staat.