Quincy Promes kan veel plezier hebben aan de oorlog

Al in 2020 waarschuwde de Amsterdamse recherche de directie van Ajax dat Promes slechte vrienden had of erger. Promes werd verdacht van betrokkenheid bij drugshandel. Omdat zijn telefoon daarom werd afgeluisterd hoorde de recherche hem aan zijn vader vertellen dat hij zijn neef had gestoken. En dat hij hem graag zou hebben gedood.

Promes werd verkocht aan Spartak Moskou, dat de aankoopprijs in termijnen betaalt. Ze stoppen met betalen als Promes niet meer kan spelen vanwege zijn criminele activiteiten. Dat gaat Ajax dus veel geld kosten denkt Het Parool.

De vraag is of Promes present zal zijn als de Amsterdamse rechtbank vonnis wijst inzake de steekpartij. Als hij zich niet vrijwillig meldt, kan Nederland zijn uitlevering vragen. Rusland en Nederland zijn gebonden aan het Europees uitleveringsverdrag en in beginsel is Moskou verplicht hem uit te leveren. Maar de spanningen rond de MH17 en de door Nederland gesteunde sancties en wapenleveranties aan Oekraïne, kunnen redenen zijn voor Rusland om de zaak te traineren.

Een andere optie, schrijft het Parool, opperde een Russische zaakwaarnemer deze maand op YouTubekanaal Vyshli: Promes kan een Russisch paspoort aanvragen, waardoor hij niet kan worden uitgeleverd. Europees voetbal met Spartak zou dan waarschijnlijk onmogelijk zijn, als hij uit handen van de Nederlandse justitie wil blijven.

Bron(nen):   Parool