Raadkamer beslist of Willem Engel blijft vastzitten voor opruiing

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam beslist woensdagmiddag om 13.00 uur of Willem Engel langer in de cel moet blijven voor opruiing. De raadkamer kan het voorarrest met maximaal negentig dagen verlengen.

De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd woensdag 16 maart aangehouden. Engel zou gedurende een lange periode - tussen juni 2020 en december 2021 - "opruiende coronagerelateerde berichten" hebben geplaatst op sociale media. "Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet", aldus het Openbaar Ministerie.

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat de Rotterdammer zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.

Los van deze zaak staat Engel woensdagmiddag voor de politierechter in Den Haag voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020. Engel is ook aangeklaagd voor opruiing via Facebook. Hij riep volgens het OM in een livestream op om agenten te arresteren middels burgerarrest. De politierechter gaat de zaak niet inhoudelijk behandelen, maar doorverwijzen naar een meervoudige kamer met drie rechters. De reden daarvan zal de rechter op zitting toelichten. Engel zal daarbij aanwezig zijn.