Tieners pingen en sms’en zelfs in hun slaap

Gaan je kinderen op tijd naar bed? En slapen ze dan ook? Het komt steeds vaker voor dat tieners hun mobieltje mee naar bed nemen en half slapend berichten versturen, waar ze zich de volgende ochtend niets meer van herinneren. Grappig? Niet echt: tieners hebben andere slaapbehoeften dan volwassenen.

Allereerst hebben ze meer slaap nodig, minstens 9 uur per nacht. Hun slaap wordt echter vaker verstoord. Ze kunnen moeilijker in slaap komen en slapen minder goed door. Met het sms'en, pingen en twitteren houden ze elkaar ook uit hun slaap. Een regelmatig slaappatroon is belangrijk, maar hebben dat vaak niet. Hun biologische klok werkt ook anders. Ze hebben de behoefte om langer door te slapen 's ochtends, maar de schooltijden zijn daar niet op afgestemd.

Als tieners niet goed slapen kan dat nare gevolgen hebben: overgewicht, problemen op school, depressies, ... Er zijn zelfs studies die suggereren dat slaapproblemen in de puberteit leiden tot gezondheidsproblemen als volwassene. Ouders kunnen de sociale media niet volledig uitbannen, maar het is wel belangrijk om grenzen te stellen.

Ziehier 3 tips om ze in het gareel te houden:

  • Stel regels vast over wanneer en hoe lang ze gebruik mogen maken van internet, mobiele telefoons, enz.
  • Neem ze mee naar buiten: zorg dat ze voldoende activiteiten buiten hebben. Blootstelling aan zonlicht en lichaamsbeweging is bevorderlijk voor hun slaap en hun stemming.
  • Hou de slaapkamer mediavrij: geen laptop, mobiele telefoon of tablet als het bedtijd is. Dan komen ze ook niet in de verleiding.

En zelf geef je het goede voorbeeld, natuurlijk.

Bron(nen):   Psychology Today