Jonge Tibetaanse popster steekt zichzelf op het podium in brand. Sindsdien is zijn lichaam vermist

Tsewang Norbu was het ideale uithangbord voor de Chinese politieke campagne in Tibet. Tot hij 'Free Tibet' riep en zichzelf voor het oog van honderden mensen in brand stak in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

Radio Free Asia meldde dat hij op 25 februari is overleden aan zijn verwondingen.

De popster leefde al bijna zijn hele leven in China, nadat zijn ouders in 1995 met hem waren gevlucht uit Tibet. De 'Justin Bieber voor jonge Tibetanen' deed mee aan meerdere talentenshows en had een half miljoen volgers op Weibo.

Zijn Chinese opvoeding maakt het extra opmerkelijk dat hij op deze manier zelfmoord heeft willen plegen. De meeste zelfverbrandingen in Tibet worden uitgevoerd door lokale monniken.

Norbu werd door de Chinese overheid beschouwd als een ideale allochtone jongere: stads, hoogopgeleid en vloeiend Chinees-sprekend. Hij was één van de boegbeelden van de Chinese politieke campagne in Tibet, met als doel hun cultuur en identiteit te vervangen door de Chinese.

Het is moeilijk om onafhankelijke informatie te krijgen uit Tibet, aangezien China een zeer restrictief beleid voert in de regio. De details rondom de dood van Norbu zijn onduidelijk. Net als die van mogelijk honderden andere Tibetanen die zich als protest tegen de onderdrukking publiekelijk in brand hebben gestoken.

Bron(nen):   Vice