Fietsen voor kinderen 63 keer gevaarlijker dan de auto

In België is het onderzocht: kinderen van de basisschool die naar school fietsen lopen 63 keer meer risico op een verkeersongeval dan kinderen die worden gebracht door hun ouders met de auto. Het Belgisch instituut voor Verkeersveiligheid onderzocht de risico's voor verschillende soorten weggebruikers en dat onderzoek, gebaseerd op verslagen van de politie en van ziekenhuizen, toont aan dat fietsende kinderen zeer grote risico's lopen. "Het grootste gevaar is er bij kinderen die pas kunnen fietsen," zeggen de onderzoekers tegen het Laatste Nieuws. "Ze kennen de verkeersregels te weinig en schatten de snelheid van het andere verkeer fout in." Ook bejaarden lopen een veel hoger risico op ongelukken, ongeacht het vervoermiddel waarmee ze zich verplaatsen.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Vergeten om erbij te zetten: “Het grootste gevaar komt van ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen.”

  Overigens zijn de uitkomsten van dit soort onderzoeken onmogelijk te generaliseren buiten de plaats waar het gedaan is, in dit geval België. De fietsinfrastructuur in Nederland is bijvoorbeeld niet te vergelijken met de situatie in België.

 2. Meester Proper

  Alle kinderen maar een auto geven, dan.

 3. RHK

  Weer een verkeerde reden voor de ouders om hun kroost nooit te leren deel te nemen aan het verkeer en lekker lui in de auto tot in de garderobe van de school te rijden.
  Als ik hier tegenover naar de school kijk dan weet ik precies waar en waardoor de meeste ongelukken gebeuren : het asociale racen van auto’s die zelfs tegen het verkeer zonder richting aangeven en plotseling remmend midden op straat/zebrapad nog even snel de kinderen afleveren en daarbij alle verkeersregels aan hun laars lappen.
  De (bijna-)ongelukken gebeuren meestal pas bij school als de kinderen al een heel eind probleemloos van huis gefietst hebben.
  Op schooltijden blijf ik als volwassene liever ook ver van die chaos die ouders met hun auto’s bij de school veroorzaken omdat het onoverzichtelijke/gevaarlijke situaties en opstoppingen oplevert, en ik heb notabene ruim 40 jaar ervaring in het verkeer !

  Geef nu niet die paar kinderen die wel lopen of fietsen de schuld, want daar ligt meestal niet de schuld van dit soort (bijna-)ongelukken. Overigens ben ik van mening dat je kinderen ooit moet leren zich in het verkeer te begeven, beter vroeg dan laat, en ja… dat zal niet de laatste keer in ons leven zijn dat we onwennig iets nieuws onder de knie moeten krijgen.

  Het onderzoek zal overigens wel uitgevoerd zijn door een ouder die zijn/haar kroost liever even snel met de auto aflevert op school en zich dan verbaast hoe het komt dat het kind obesitas krijgt 😉
  Mijn ongevraagd advies : ga als ouder MET je kind OP DE FIETS naar school en neem de tijd om hen te leren veilig door het verkeer te gaan.
  (dat deden we vroeger ook en is vaak net zo snel)

 4. catchit64

  De Belgische fietscultuur ligt minstens 20 achter op Nederland. Graag een NL update, dan zien de getallen er echt anders uit.

  • Apekool

   Vroeger (jaren 70) deden we in NL op school een verkeersexamen, ook tegenwoordig zie ik geregeld de ouders/vrijwilligers langs de kant van de weg zitten om de in oranje hesjes langsfietsende kinderen te beoordelen.
   M.a.w.: inderdaad, in NL doen we dit al heel lang goed naar mijn idee.

   Ik heb hoostpersoonlijk iedere ochtend meegefietst met mijn dochter totdat ze waarneembaar voldoende routinge en zelfvertrouwen had. Pas jaren later is ze een keer door een idioot aangereden (ze kwam van rechts en reed op een voorrangsweg…) – gelukkig alleen wat blikschade en een paar schaven maar de onveiligheid is toch vooral afkomstig van opgefokte automobilisten.

   (in antwoord op catchit64)
 5. Allard

  Niet zeuren, fietshelm op en fietsen stelletje luie donders.

Reacties niet toegestaan