Hoge Raad oordeelt over wildplas-veroordeling Marco Kroon

De Hoge Raad oordeelt dinsdag of de veroordelingen van majoor Marco Kroon voor onder meer wildplassen en het geven van een kopstoot aan een agent in stand blijven. Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, is eind 2020 door de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een boete van 120 euro.

Kroon zou zich tijdens carnaval in 2019, verkleed in een kikkerpak, hebben misdragen door te wildplassen. Toen hij daar door agenten op werd aangesproken, toonde hij zijn geslachtsdeel en zou hij een kopstoot hebben uitgedeeld.

Kroon was het niet eens met de veroordeling en tekende cassatie aan. Omdat hij urologische problemen zou hebben, en er te weinig wc's beschikbaar waren, was hij genoodzaakt in het openbaar te plassen. Ook ging volgens Kroon zijn arrestatie met flink en disproportioneel geweld gepaard.

Het hof meende echter dat Kroon zelf rekening had moeten houden met zijn blaasproblemen. Volgens de militaire kamer had Kroon zich "respectloos gedragen" en heeft hij als publiek figuur een voorbeeldfunctie.

De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad eerder al de veroordeling in stand te laten. Deze conclusie is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dit al dan niet te volgen.