Eén op de vijf jonge, werkende vrouwen krijgt ongewenste seksuele aandacht

Eén op de vijf jonge, werkende vrouwen heeft vorig jaar mee te maken gehad met ongewenste seksuele aandacht van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Van leidinggevenden of collega’s kreeg 6% van de vrouwen tussen 15 en 25 jaar ongewenste seksuele aandacht.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die in het laatste kwartaal van 2021 is uitgevoerd onder 50.000 werknemers tussen 15 en 75 jaar.

Verpleegkundigen hebben het het zwaarst te verduren. Van de verpleegkundigen, die een mbo-opleiding hebben gevolgd, gaf maar liefst 37% aan vorig jaar ongewenste seksuele aandacht te hebben gekregen. Dat gaat om zowel mannen als vrouwen. Dat percentage was drie jaar eerder 27%. Bij gespecialiseerde verpleegkundigen gaf 27% aan hiermee te maken te hebben gehad en van de verzorgenden 25,5%.

Vrouwen zijn veel vaker het doelwit van ongewenste seksuele aandacht dan mannen. In totaal maakte één op de negen vrouwen (11%) dit in 2021 mee van personen van buiten het bedrijf, zoals klanten, en 3% van personen binnen het bedrijf. Bij mannen ging het om respectievelijk 2 en 1%.

Bron(nen):   De Telegraaf