Waar kun je het best wonen in Nederland?

Het piepkleine Rozendaal bij Arnhem is opnieuw uitgeroepen tot de fijnste gemeente van Nederland. De Noord-Hollandse gemeenten Naarden en Heemstede staan op plaats 2 en 3. In de top 10 staan verder rijke gemeenten als Haren, Wassenaar en Laren.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Elsevier. Nieuw is dat je op de website bestegemeenten.elsevier.nl op basis van je eigen voorkeuren je favoriete gemeente kunt selecteren. Ook is er een uitgebreide rangschikking van alle 403 Nederlandse gemeenten te vinden.

Maar wat zoeken Nederlanders in een gemeente? Het gaat in de eerste plaats om basisvoorzieningen, zoals winkels en scholen, maar ook om sportclubs, een apotheek en middelbare scholen in de buurt. Daarnaast zijn plusvoorzieningen belangrijk: een historisch centrum, horeca, theaters en een universiteit.

Verder is er gekeken naar de economie en de arbeidsmarkt: Heeft de regio een sterke economie? Is er voldoende werkgelegenheid? Ook is de groene en blauwe kwaliteit van een gemeenten meegenomen in de vergelijking, dus is er een bos, een park of een meertje in de buurt. Tenslotte is een harmonieus leefklimaat belangrijk. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld veiligheid en gemeenschapszin.

In toaal zijn de gemeente op basis van 101 indicatoren met elkaar vergeleken. Hiervoor zijn bronnen als het CBS gebruikt. Daarbij is ook gekeken naar het aanbod van voorzieningen in de directe omgeving.

 

Bron(nen):   Elsevier