Wat iedere moeder zou moeten weten over het opvoeden van jongens

Jongens hebben een imagoprobleem. In de kleuterklas zijn ze al luidruchtig en hyperactief en als je de media mag geloven zijn ze als puber allemaal verslaafd aan drank, drugs en gamen.

Volgens ontwikkelingspsycholoog Elizabeth Hartley Brewer zijn niet de jongens het probleem, maar de manier waarop wij met hen omgaan. Vanaf hun vroege jeugd krijgen ze veel meer negatieve feedback dan meisjes. En dat wordt een 'self-fulfilling prophecy': als je maar vaak genoeg zegt dat ze niet deugen, gaan ze zich daar ook naar gedragen.

Jongens zijn in veel opzichten kwetsbaarder dan meisjes. Ze worden geboren met een ontwikkelingsachterstand van 6 weken en tegen de tijd dat ze puber zijn, lopen ze 2 jaar achter in vergelijking met meisjes. Ze hebben meer moeite om zich aan te passen op school. Lezen, schrijven, stil zitten: dat is allemaal moeilijk voor kleine jongens. Gedragsproblemen en psychische problemen, van autisme tot ADHD, komen ook vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Ook in de adolescentie doen ze het minder goed op school. Schoolverlaters zijn vaker jongens. Ze hebben meer kans dan meisjes om te sterven in een verkeersongeval, door drugsgebruik, tijdens vechtpartijen en door zelfdoding. De meeste jonge delinquenten zijn jongens.

Wat kunnen we daaraan doen? Prijs ze bij elke gelegenheid, vooral als ze klein zijn. Vermijd kritiek, accepteer dat zij anders zijn dan meisjes en beloon hen voor de vele dingen waar ze wél goed in zijn. Jongens moeten de kans krijgen om zich fysiek te uiten, om ruwe spelletjes te spelen en over elkaar heen te buitelen. Tv en (spel)computer lijken een makkelijke manier om ze stil te krijgen, maar op de lange termijn doen ze meer kwaad dan goed.

Gezinstherapeut Steve Biddulph benadrukt het belang van praten en lezen met jongens, omdat dat hen helpt om hun taalkundige achterstand in te halen en het de sociale ontwikkeling stimuleert. Met name moeders spelen een belangrijke rol bij het verwerven van sociale, emotionele en fysieke vaardigheden. Mama is zijn 'eerste liefde' en moet warm, respectvol en speels zijn, zonder zijn wereld te overheersen.

Moeders moeten ook weten wanneer ze hun zoon moeten loslaten. Je moet hun privacy respecteren en op een gegeven moment accepteren dat ze je niet alles meer komen vertellen. Blijf beschikbaar zonder opdringerig te zijn. Reageer met belangstelling in plaats van met afkeuring. Laat hem leren van zijn fouten.

Bron(nen):   Psychologies