Plannen om het geslacht te schrappen uit Brits paspoort

De Britten hebben plannen om voortaan niet meer te vermelden in een paspoort of de houder een man of een vrouw is. De Liberaal Democraten dringen daarop aan om transseksuelen en interseksuelen (mensen die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben) niet in verlegenheid te brengen, bv. bij grenscontroles.

Op dit moment moet iedereen zich identificeren als man of vrouw, zelfs als ze een geslachtsveranderende operatie ondergaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken buigt zich nu over de mogelijke verandering van deze regel. Om te voldoen aan internationale wetten, zou in het paspoort nog steeds 'geslacht' staan, maar daar zou dan voor iedereen een X staan.

De minister van Emancipatie Lynne Featherstone, die net aangekondigd heeft dat ze van plan is om homohuwelijken mogelijk te maken, heeft ook beloofd dat de regering meer zal doen voor transgenders. ‘De regering wil een samenleving creëren waar iedereen gelijke rechten heeft', verklaarde ze.

Momenteel is het wel mogelijk dat een transseksueel na een geslachtsveranderende operatie zijn geslacht in zijn paspoort laat veranderen, als hij/zij in het bezit is van een certificaat dat wordt afgegeven door een Gender Recognition Panel. Tijdens de procedure van geslachtsverandering kan men ook al het beoogde nieuwe geslacht in zijn paspoort laten vermelden, als een arts verklaart dat dat het geslacht is waar de persoon in kwestie mee door het leven gaan. Maar interseksuelen worden gedwongen om een keuze te maken.

Conservatieven vinden het een absurd plan: als het geslacht niet meer in het paspoort staat, zullen meer mensen aan een identiteitscrisis leiden. Mensen worden er onzeker en kwetsbaar van en dat is niet goed voor de geestelijke gezondheid, menen zij.

Er is nog geen definitief besluit genomen, maar als dat gebeurt kan de nieuwe regel snel ingevoerd worden. Paspoorten vallen onder het koninklijk gezag, zodat slechts een eenvoudige ministeriële regeling nodig is.

Bron(nen):   Daily Mail