AIVD: veertien Nederlandse jihadstrijders omgekomen

De afgelopen twee jaar zijn in Syrië veertien Nederlandse jihadstrijders omgekomen. Dat schrijft nu.nl naar aanleiding van een nieuwe publicatie van de AIVD. 130 Nederlanders zouden hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië. Dertig daarvan zijn weer teruggekeerd. Zij vormen een groot risico voor de samenleving. Onder de in Syrië aanwezige jihadstrijders bevinden zich twintig vrouwen. In heel Europa zijn er drieduizend jihadreizigers. Volgens de AIVD is er de laatste jaren sprake van een heropleving van jihadisme in Nederland. Dat komt niet alleen door de strijd in Syrië. De overheid heeft ook minder aandacht gehad voor het tegengaan van radicalisering. Bovendien wordt de jihadistische boodschap explicieter uitgedragen en door sociale media sneller verspreid. Rob Bertholee, hoofd van de AIVD, ziet sinds begin 2013 een snelle omslag en groei van het fenomeen jihadisme. Hij denkt niet dat het om een hype gaat, maar dat het blijvend is. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zei eerder vandaag dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. Hij denkt dat de dreiging tegen Nederland een duurzaam karakter heeft en typeert de situatie als 'zorgelijker dan ooit.'

Bron(nen):   Nu      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Vroeger pleegden sektariërs (het marxistische People’s Temple, of Aum Shinrikyo etc) collectief (zelf)moorden voor hun goeroe, nu heb je dit. Treurig voor de ouders.

 2. Jannie Ooms

  Het is afschuwelijk voor een ouder om een kind te hebben dat zo de weg kwijt is dat hij zich bij de jihad aansluit. Laat dat duidelijk zijn. Maar als Nederlandse burger ben ik van mening dat een dode jihadist heel wat minder bedreigend is dan een levende die terugkeert naar de samenleving die hij haat…

 3. Robin

  Ik kan mij in bochten wringen en proberen de triestheid van de situatie te benoemen middels het uiten van medeleven voor ouders, overige familie en vrienden. Maar de overheersende emotie is toch; mooi, ga zo door, meer van dit, bravo, Darwin wint.

 4. IwanovKapotjeplov

  Voor ouders/nabestaanden natuurlijk vreselijk, maar het vooral ouders hebben hier ook deel aan gehad, door hun kroost niet goed te integreren in de samenleving. Een moslim samenleving proberen te handhaven binnen de algehele maatschappij. Zie bv. het moslimonderwijs.

  Daardoor onstaat een wij/zij gevoel, en fustratie bij de jongeren. Gevolg: ze lopen achter jihadisten aan.

  Nu zijn er zelfs jonge moslims die in het nieuwe kalifaat willen gaan wonen. Daar heb ik op zich weinig moeite mee, onder voorwaarde dat ze echt emigreren en niet meer terugkeren. Dus: Nederlands paspoort inleveren. Als je je hier niet thuisvoelt en de sharia maatschappij je aanstaat, doe je dat zonder poespas.

 5. Karel Kritisch

  Gestorven voor een afgrijselijk waanidee.

 6. Meester Proper

  Dat Assad er nog maar veel mag doden.

Reacties niet toegestaan