Duitse steden dimmen straatverlichting om energie te besparen

Verschillende steden in Duitsland verminderen het aantal uren dat de straatverlichting brandt. Daarmee willen ze kosten besparen nu de energieprijzen nog altijd hard oplopen sinds de invasie van Rusland in Oekraïne. Volgens de Duitse vereniging van steden en gemeenten is het terugschroeven van de straatverlichting een van de maatregelen die genomen kan worden om energie te besparen.

In de oostelijke stad Weimar zal de straatverlichting vanaf 1 juni een half uur later aangaan en ook half uur vroeger weer uit. In de wintermaanden gaat het maar om een reductie van 10 minuten, aldus de stad. De besparingen, die tot 100.000 kilowattuur per jaar kunnen oplopen, kunnen bij de huidige energieprijzen oplopen tot 40.000 euro.

In de westelijke stad Mainz denken beleidsmakers na over het verder verminderen van de straatverlichting van voet- en fietspaden. In sommige gebieden is deze al met 50 procent teruggeschroefd. De stad is ook van plan slimme straatverlichting in te voeren, waarbij lichten alleen aangaan als paden in gebruik zijn door wandelaars of fietsers. Dankzij sensortechnologie gaat straatverlichting in de stad Darmstadt alleen aan als paden in gebruik zijn.

Verkeersveiligheid

Tot de helft van het stadsbudget voor elektriciteitskosten gaat op aan straatverlichting, zei het ministerie van Economische Zaken van de deelstaat Hessen onlangs.

Overigens denken niet alle steden in Duitsland na over het dimmen van de straatverlichting. Sommige steden willen uit het oog voor de gevolgen van de verkeersveiligheid juist meer straatverlichting.