Afghaanse weduwen wachten en wachten in de dodencel

In de Badam Bagh (Amandeltuin) gevangenis in Kaboel zijn 3 van de 5 vrouwen die in de dodencel zitten in hongerstaking gegaan. Ze krijgen almaar geen uitsluitsel van justitie wat hen staat te gebeuren. Hun lot wordt heen en weer gestuurd tussen hogere en lagere rechtbanken, zonder dat er een beslissing wordt genomen. President Karzai  weigert doodstraffen voor vrouwen te laten uitvoeren maar hult zich in zwijgen. Voor de vrouwen is de onzekerheid een marteling. 

The Independent brengt het aangrijpende verhaal van een van de vrouwen, Gul Gucha. Het vertelt de geschiedenis van alle 5 de vrouwen die in hun cel wachten op wat komen gaat. Haar echtgenoot verkrachtte hun 7-jarige dochter waarna hij haar verkocht aan een oudere man. Ook die verkrachtte het meisje. Daarna verkocht haar echtgenoot hun ander dochter van nog geen 3 jaar voor 200.000 Afghani's (zo’n 3.000 euro). Nadat Gul vergeefs hulp had gevraagd aan de mensen om haar heen brak ze en vermoordde ze haar man met een broodschep.
Alle pogingen om via het ministerie van Justitie en president Karzai de impasse te doorbreken liepen op niets uit. Er wordt veel beloofd maar er gebeurt niets.

Bron(nen):   The Independent