Bedrijven tijdelijk zonder water: “Zekerheid drinkwater onder druk”

Enkele bedrijven hebben tijdelijk geen drinkwater, omdat waterbedrijf Vitens hun aanvraag weigerde. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. De waterzekerheid staat onder druk, zegt directeur Jelle Hannema in Trouw.

De tien waterbedrijven in Nederland hebben een leveringsplicht aan particulieren maar die geldt niet voor bedrijven. Klimaatverandering, economische groei en de bouw van een miljoen woningen brengt de leveringszekerheid in gevaar, aldus Hannema van Vitens.

Voor het eerst moest Vitens een aantal bedrijven in Overijssel en een paar in Gelderland de toegang tot drinkwater ontzeggen. “We komen in een situatie waarin we niet meer aan alle aanvragen voor drinkwater kunnen voldoen.” Dat komt ook omdat niet alle vergunningen voor het winnen van drinkwater kunnen worden gebruikt, mede doordat ze botsen met de natuurbeschermingswet.

Niet alleen de levering van water wordt een probleem, ook de kwaliteit is steeds lastiger te waarborgen. Zo is de uitspoeling van meststoffen, vooral nitraat, en pesticiden voor Vitens ingewikkeld. “Het lukt maar niet om de toevoer van die vervuiling voldoende omlaag te krijgen en er komen steeds nieuwe stoffen bij.” 

Bron(nen):   Trouw