Syrische vluchtelingen niet bepaald welkom in Nederland

Staatssecretaris Teeven biedt, omdat het echt moet van de VN en zeker niet van harte, 250 Syrische vluchtelingen onderdak. Dat staat in schril contrast met de open armen van de Duitsers en de Scandinaviërs, die een veelvoud daarvan opvangen. Daarover schrijft de Volkskrant. Het aantal Syrische vluchtelingen stijgt volgens de VN de komende weken naar meer dan drie miljoen. De UNHCR heeft Nederland (en andere Europese landen) dan ook opgeroepen om meer vluchtelingen op te nemen. Maar Teeven houdt voet bij stuk: slechts 250 Syriërs komen in aanmerking. SP, GroenLinks en de ChristenUnie vinden het harteloos. Vooral de opvang van moeders met kinderen, gehandicapten en zieken zou niet ter discussie moeten staan. Vooralsnog schuift de weinig warme staatssecretaris liever de verantwoordelijkheid af en handelt hij traag. Hij vindt dat 'de oplossing in de regio ligt' en dat we in Nederland 'aan de grenzen van onze mogelijkheden zitten.' ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind denkt daar na een bezoek aan de regio anders over: 'De opvang in de regio veroorzaakt spanning. Alleen al in Libanon zitten anderhalf miljoen vluchtelingen, op een bevolking van vier miljoen. Het is zo druk. De appartementen en hotels zitten vol, en de kampen ook.' En Nederland moet eens opschieten vindt het Christelijke kamerlid. 'Er zitten 150 vluchtelingen te wachten in Libanon, omdat er nog geen onderdak voor hen is in Nederland. Er is veel te laat begonnen met het selecteren van huizen voor deze mensen.'  

Bron(nen):   Volkskrant      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Heel terecht, deze vluchtelingen moeten in hun eigen regio worden opgevangen. In ieder geval niet in Nederland.

  • DennisK

   Laat ze maar gauw komen. Dringend tijd dat we stoppen met die hysterische xenofobie die er heerst.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. gehakstegrutto

  Komen ze hier als nog kunnen ze direct een uitkering aanvragen. Het ambtenarenapparaat is hiervoor namelijk ook opgericht. Ze worden daar even over het bolletje geaaid en geknuffeld en dan maar snel weer weg.

 3. Glorix

  Laat hun geloofsbroeders in de regio ze opvangen, wij zitten hier helemaal niet op te wachten en dat is dan zeer beleefd uitgedrukt.

  • Calhoun84

   Jawel hoor, mensen uit Syrië mogen best bij mij in de buurt wonen.

   (in antwoord op Glorix)
   • harrr

    Heeft u al een kamer beschikbaar gesteld?

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Waarom zou ik? In de buurt zijn echter nog voldoende locaties die ingericht kunnen worden voor tijdelijke opvang.

     (in antwoord op harrr)
  • zo maar iemand

   ‘Wij’? Welke wij?

   (in antwoord op Glorix)
 4. marianne martens

  Deze vluchtelingen behoren te worden opgevangen. Meer dan het bezopen lage aantal van 250 mensen die vaak hoog zijn opgeleid maar nooit meer hetzelfde kunnen zijn na het vreselijke leed wat ze is aangedaan door extremisten in hun eigen land. Daarnaast zijn we het absolute lachtertje van heel Europa, andere landen nemen veel meer vluchtelingen op en we laten Zuid- Europa volledig in de steek door niets te doen om de opvang aldaar dragelijk te maken. Ja en dan zullen we het maar niet over Teeven hebben, een man met veel zwarte “blz” in zijn leven, ook toen hij Officier va Justitie was.Let eens op zijn gelaat als hij dat al heeft.

 5. Kopje thee

  Liever 100.000 kansrijke, opgeluchte Syriërs met een goed stel hersens en werkmentaliteit dan – ik noem maar wat – 100.000 clandestiene wietkwekers, uitkeringsfraudeurs, kettingrokende, mopperende nietsnutten uit – ik noem maar wat hè – Slotervaart, Leidschenveen, Heerlerheide, Geleen, Helmerhoek, etc. Maar ja, inruilen gaat zeker niet.

 6. Le_bon_sauvage

  99% wordt al opgevangen in Libanon en Jordanie, die landen worden daardoor behoorlijk ontwricht. Irak is zelf bezig met oorlogvoeren, Israel is in permanente oorlog met iedereen. Turkije blijft over, die kunnen meer doen.

  Al is het een druppel op gloeiende plaat, het gaat ook om het principe. Er is een hardvochtige cynische blik op de medemens ontstaan in dit rijke land. Hulpbehoevenden worden afgeschilderd als profiteurs, eigen schuld dikke bult etc., ruimhartigheid en vergeving (kernwaarden v/h Christendom) bestaan steeds minder. De slinger slaat te ver door, van het pamperen van vroeger naar in de stront laten zakken van nu. Maar zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. What goes around comes around. Als deze trend doorzet, zal dit land ook uit elkaar vallen.

  • AT

   Weinig aan toe te voegen. We zijn afgestompt door het baden in onze eigen luxe en veiligheid. Wat wij zien zijn geen hulpbehoevenden, we zien Moslims die, wat ons betreft door jarenlange debiele retoriek hier, mogen sterven. Het interesseert ons geen zier, als ze maar wegblijven.

   (in antwoord op Le_bon_sauvage)
  • Kopje thee

   Die ene zin van je zegt het allemaal: “Het gaat om het principe.” Die zin hoor je veel te weinig in dit land de laatste tijd…

   (in antwoord op Le_bon_sauvage)
 7. harrr

  Met pijn in mijn hart ben ik het voor de verandering eens een keer eens met Teeven.
  De oplossing ligt daar, niet hier.

  • Calhoun84

   Maar daar is overvol. Libanon heeft 4 miljoen inwoners maar ondertussen zijn er in Libanon ook 1,5 miljoen vluchtelingen. De oplossing ligt niet daar, dat is een gepasseerd station.

   (in antwoord op harrr)
  • marianne martens

   deze regering doet niets voor Libanon en Zuid- Europa ( EU ), hoe denkt u na onderzoek dat er zal worden geschreven over de EU?

   (in antwoord op harrr)

Reacties niet toegestaan