De opmars van de electronische sigaret

De elektronische sigaret (e-sigaret) is bezig aan een opmars, vooral in de VS. Het aantal Amerikanen dat e-sigaretten gebruikt is tussen 2009 en 2010 verviervoudigd. Volgens de Centers for Disease Control gebruiken zo'n drie miljoen Amerikanen de e-sigaret. Maar er is een machtige groep die deze innovatie tegenwerkt; en het is niet tabakslobby.
'Het is volstrekt onbegrijpelijk waarom antirookgroepen tegen e-sigaretten zijn', zegt Michael Siegel, hoogleraar aan de Boston University School of Public Health. Volgens hem is het zinloos te piekeren over de minieme risico's van e-sigaretten, terwijl bekend is dat het alternatief dodelijk is: sigaretten bevatten tientallen kankerverwekkende stoffen en honderden giftige substanties.
'Nicotine op zichzelf is niet bijzonder gevaarlijk', concludeerde de Britse orde van medisch specialisten in 2007. 'Als nicotine kan worden verstrekt in een vorm die acceptabel en effectief is als vervanger voor sigaretten, zouden miljoenen levens kunnen worden gered.'
In Nederland is de e-sigaret legaal, maar er mag geen reclame voor worden gemaakt.

Bron(nen):   De Volkskrant