Drukte op Schiphol neemt toe met pinksterweekend voor de boeg

Samenleving
door anp
vrijdag, 03 juni 2022 om 9:14
drukte op schiphol neemt toe met pinksterweekend voor de boeg1654241329
Op Schiphol is het vrijdagochtend opnieuw erg druk. Er staan rond 09.00 uur al lange rijen met wachtende passagiers. Sommige mensen moeten zelfs buiten wachten. Het zijn vooral veel vakantiegangers, waarschijnlijk mensen die er met het lange pinksterweekend nog even tussenuit willen.
Het valt op dat veel mensen geen ruimbagage bij zich hebben. Bij de check-in voor iedereen die alleen handbagage heeft, is het drukker dan bij de balie waar grote koffers ingeleverd moeten worden. Een medewerker geeft aan dat de drukte nu nog "beheersbaar" is, maar dat de luchthaven verwacht dat het drukste moment van de dag nog moet komen.
Om te voorkomen dat de drukte uit de hand loopt, mogen reizigers met ingang van vrijdag alleen de vertrekhallen in als hun vlucht binnen vier uur vertrekt. Als je de vertrekhal binnen wilt gaan wordt daarom gevraagd hoe laat je vlucht gaat. De meeste mensen kunnen gewoon doorlopen, maar niet iedereen. Enkele tientallen mensen moeten wachten omdat ze nog niet naar binnen mogen.
Een van de controleurs zegt dat mensen over het algemeen goed begrijpen dat ze niet te vroeg naar binnen mogen. "We moeten ongeveer 2 procent wegsturen. Die sturen we naar Schiphol Plaza en dan kunnen ze daar van binnenuit weer naar de vertrekhal als ze aan de beurt zijn."
Schiphol kampt al weken met een structureel personeelstekort bij onder meer de beveiliging en afhandelaars. Passagiers moesten vaak urenlang in de rij staan. Er werden soms vluchten gemist en er waren opstootjes tussen gefrustreerde reizigers en de beveiliging. De luchthaven werkt aan een oplossing van de problemen. Schiphol presenteerde woensdag samen met de vakbonden een pakket maatregelen om de tekorten aan personeel tegen te gaan.