‘Experts kunnen redelijk ongestoord werken’

De Nederlandse experts hebben maandag in het rampgebied in het oosten van Oekraïne waar vlucht MH17 crashte, redelijk ongestoord hun werk kunnen doen. Dat heeft woordvoerder Michael Bociurkiw van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die samen met de Nederlanders ter plekke is, op een persconferentie gezegd.

,,Ze hebben twee plekken bekeken waar grote delen van het toestel zijn neergekomen'', aldus de OVSE'er over de plaats van de crash. ,,De experts namen het voortouw in het zoeken naar stoffelijke resten.'' De plek ,,waar de cockpit en het voorste deel van het toestel op de grond kwamen, komt hierna'', zei Bociurkiw.

,,De experts hadden dezelfde toegang als wij eerder hadden. De separatisten vormden iets wat leek op een afscheiding en traden op als bewaker, er waren veel journalisten'', ging de Canadees verder. ,,Vergeleken met gisteren waren er opvallende genoeg bijna geen werklui meer. Twee tenten die langs de hoofdweg stonden en dienden als een soort administratief centrum waren ook verdwenen.''