Voor het eerst valt het woord ‘extreem-rechts terrorisme’ ook in Duitsland

Drie of vier ondergedoken neonazi's blijken 10 jaar lang moordend en door niets of niemand gehinderd door Duitsland te zijn getrokken. Het ongemakkelijke verhaal over deze bende zwelt in Duitsland langzaam aan. Het begon een week geleden met de jacht op twee bankrovers in Eisenach. Het spoor leidde naar een camper in een woonbuurt. Toen de politie erop af wilde vonden ze de lijken van Uwe B. en Uwe M. Ze vonden er ook  het dienstpistool van een politieagente die vierenhalf jaar eerder in Heilbronn was doodgeschoten.  Ondertussen ontplofte in Zwickau een woning. Kort daarna meldde een jonge vrouw, Beate Z., zich bij de politie met het verhaal dat zij het huis had opgeblazen, schrijft De Standaard.

Al snel werd bekend dat de drie reeds lang gezochte misdadigers uit extreem-rechtse hoek kwamen. De daders van de Kebabmoorden. In de jaren van 2000 tot 2006 zijn, verspreid over heel Duitsland, acht Turken en een Griek omgebracht, van wie enkelen in een kebabzaak.
Het waren gruwelijke executies op klaarlichte dag. Telkens werd het slachtoffer in zijn bedrijf gedood met een schot door het hoofd uit een pistool met geluidsdemper. De politie is er altijd van uitgegaan dat het ging om afrekeningen in het allochtone milieu en dat er afpersing in het spel was. Het blijken nu regelrecht racistische moorden geweest te zijn.

De politie twijfelt er niet meer aan dat de drie voor de negen moorden verantwoordelijk zijn. Want in het puin van het huis in Zwickau bleken ook dvd's te liggen waarop de daders de moorden verheerlijken.
Het ondergedoken drietal noemde zich de 'Nationaal-Socialistische Ondergrondse'. Ze zouden ook plannen hebben gehad voor bomaanslagen. De politie gaat nu na of twee onopgeloste bomaanslagen op het conto van het drietal geschreven kunnen worden. Het gaat om aanslagen met spijkerbommen in een Turkse straat in Keulen en in een Joods centrum in Düsseldorf.

Ondertussen tuimelen niet alleen de onthullingen over elkaar heen, maar ook politici, experts en commentatoren. Voor het eerst valt het woord 'extreem-rechts terrorisme' in Duitsland. Waarom zat de politie bij het onderzoek naar al die moorden steevast op het verkeerde spoor? Waarom keken ze niet naar extreem-rechts?
Maar vooral: hoe kon het allemaal gebeuren terwijl het extreem-rechtse milieu diep is geïnfiltreerd door informanten van allerlei geheime diensten?

Bron(nen):   De Standaard  Die Welt