De 10 ergste vakantie-rip offs

Samenleving
maandag, 21 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Op reis - en meestal als je net op de plaats van bestemming bent - word je altijd minstens een keer opgelicht. Of door de taxichauffeur, die ruikt dat je nog niet helemaal op je hoede bent, of door een straatventer. Maar vakantiegangers worden ook volkomen legaal opgelicht bij het huren van een auto, bij het boeken van een reis, in hotels en restaurants. The Daily Beast vond 10 valkuilen.
1. Time sharing. Het kopen van een vakantiewoning. De jongedame die je zo ver krijgt lijkt op dat lieve nichtje, maar ze verdwijnt als sneeuw voor de zon als de handtekening gezet is. Het is verbazend hoeveel mensen hier nog steeds intrappen.
2. De reispunten. Met extra punten krijg je korting op reizen, voorrang bij instappen, VIP-behandelingen en een drankje aan boord of bij aankomst in het hotel. Niets extra’s, je betaalt er zelf voor.
3. Presentaties onder druk. Bijeenkomsten waar vooral ouderen intrappen. Tijdens de busreis worden dekbedden verkocht en de oudjes durven niet te weigeren. En bij georganiseerde reizen hebben reisleiders altijd wel een "fotogeniek" watervalletje of een "uitstekend" restaurant in de aanbieding. Nooit op ingaan. Beter is zelf het avontuur aan te gaan. 
4. Ticketprijs + Extra. Alle extra's waarvan je dacht dat ze inbegrepen waren blijken op bestemming extra geld te kosten. In het hotel moet je opeens voor internet betalen.
5. Autohuur. Bij het afhalen van de huurauto, blijkt de afgesloten verzekering niet alles te dekken, alleen als je bijbetaalt. Lees van tevoren de kleine lettertjes, daarin staat dat de afgesloten verzekering ook alles dekt. Overmand door vermoeidheid en onwetendheid nemen de meeste toeristen er nog maar een verzekering bij.
6. Eerst de toerist laten bijten Bijna elke sector van de reisindustrie hanteert oneerlijke tarieven, maar wat zo opmerkelijk is dat vrijwel al die kleine leugentjes om bestwil wettelijk zijn toegestaan. Of het nu een luchtvaartmaatschappij gaat die een ticketprijs aanbiedt minus de belastingen, verplichte kosten en een aantal extra's die vrijwel elke passagier wil, of een hotel dat een verplichte heffing achterwege mag laten voor internettoegang. Al deze stiekeme praktijken geven de reiziger de indruk dat hun tripje goedkoper is dan in werkelijkheid.
7.Resorttoeslag Stel dat je een reis hebt geboekt in een resort voor 75 euro per nacht. Maar als je aankomt, word je verteld dat er een verplichte "resort fee" moet betalen van zo’n 15 euro voor de spullen in je kamer, zoals strandhanddoek, de tv en van fitness apparatuur. Zeg dat je daar geen gebruik van wilt maken of vraag voor je boekt of er hotel fee wordt gerekend. Je wilt niet om zaken te doen met een oplichter.
8.Nutteloze reisverzekering Als je vliegtuigticket of hotelkamer online boekt, kun je de optie reisverzekering aanvinken. Wees op je hoede als het al aangevinkt staat. Beter is: zoek naar een ander online reisbureau.
9.Valuta-vergoedingen Wanneer je met plastic betaalt in het buitenland, wordt je credit card gebruikt om 1 tot 3% van de aankoopprijs in te houden als vergoeding voor de valutaomwisseling, ook al kost het omwisselen het bedrijf vrijwel niets. Onlangs hebben credit card-maatschappijen een nieuwe regel ingesteld voor buitenlandse transactiekosten op elke aankoop bij een buitenlandse onderneming, zelfs als de aankoop online is in eigen land. Als je veel reist, neem dan een bank die geen transactiekosten in rekening brengt.
10.Roaming kosten Zet je mobiele telefoon vooral niet op ‘roaming’ als je met vakantie bent in het buitenland. Alleen je provider wordt er rijk van.
Bron(nen): Daily Beast