Oekraïne: sinds begin oorlog 10.000 Oekraïense soldaten gedood

Samenleving
door anp
zaterdag, 11 juni 2022 om 4:10
oekraine sinds begin oorlog 10 000 oekraiense soldaten gedood1654914745
Sinds de Russische inval op 24 februari begon zijn volgens adviseur Oleksij Arestovitsj van de Oekraïense president Volodimir Zelenski ongeveer 10.000 soldaten van het Oekraïense leger omgekomen. Het aantal kwam vrijdag ter sprake tijdens een YouTube-interview met Arestovitsj.
Minister Oleksii Reznikov van Defensie van Oekraïne zei eerder deze week dat er momenteel iedere dag ongeveer honderd Oekraïense militairen sneuvelen. Arestovitsj bevestigde dat aantal, maar zei dat het land dit soort verliezen ook al aan het begin van de oorlog leed. Toen hij de vraag kreeg of daarmee in totaal 10.000 manschappen zijn omgekomen, antwoordde hij: "ja, zo ongeveer."
Sinds de door Moskou zogenoemde speciale militaire operatie begon hebben Rusland en Oekraïne weinig informatie verstrekt over de exacte aantallen slachtoffers die tijdens gevechten zijn gevallen. Volgens Arestovitsj zouden de Russen voortdurend meer soldaten verliezen dan de Oekraïners. Artillerie-aanvallen die vrijdag zijn uitgevoerd waren volgens de adviseur bijzonder effectief en naar schatting zouden pakweg zeshonderd Russische soldaten zijn omgekomen.