De specialisten in het VU-ziekenhuis doen zo naar tegen elkaar dat je er dood van kan gaan

De specialisten in het VU medisch centrum in Amsterdam, het top academisch ziekenhuis van Nederland, gaan zo slecht met elkaar om, dat door die slechte samenwerking al minstens een dode is gevallen. De samenwerking tussen de afdeling intensive care (ic) en een kleine tiental orgaanspecialisten van andere afdelingen moet heel snel verbeteren om toekomstige calamiteiten te vermijden, schrijft De Telegraaf.

Aanleiding is het mogelijk onnodig overlijden van een patiënt op de ic. De VU wilde het voorval wegmoffelen, maar een longarts die vond dat er sprake was van nalatigheid in de zorg op een andere afdeling met ernstige gevolgen voor de patiënt  meldde het wel aan de inspectie, werd vervolgens tijdelijk door het VUmc uit zijn functie ontheven.

In het rapport zou onder meer te lezen zijn dat de intensivecareafdeling gekenmerkt wordt door een ’commandantstijl’ en een ’straf intimiderend klimaat’ waardoor het verloop op deze afdeling groot is. „Wie commentaar heeft op de leiding of wordt afgeslacht.”