Misdraag je als gevangene en je krijgt als straf een luxe, luizeleven

De klacht van een afdelinshoofd van een gevangenis over de volgende misstand is uitgelekt en in De Telegraaf belandt
Voor misdadigers die vastzitten voor moord, geweld en andere zware misdrijven, loont het om zich ook in de gevangenis te misdragen. Ze vergroten hiermee hun kans op verhuizing naar een comfortabel psychiatrisch regime met privileges als een eigen kamer, keuken, flatscreen en spelcomputer.

Zonder tot tbs te zijn veroordeeld, worden deze criminelen patiënten genoemd, die moeten worden behandeld in een van de vijf zogenoemde penitentiaire psychiatrische centra (ppc) die ons land telt. Cellen heten hier kamers. Luchtplaatsen zijn sfeervolle patio’s met aaikonijnen binnen handbereik.

Dat blijkt uit interne documenten waarover De Telegraaf beschikt en worden bevestigd door bronnen in het gevangeniswezen.

Een afdelingshoofd van de penitentiaire inrichting Zwolle, heeft bij staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) aan de bel getrokken over ’het peperdure hospitaliseren van gevangenen’ in ppc’s. De naam van de leidinggevende is, door geblunder binnen het departement, meteen op straat komen te liggen.