Na DSK komen meer Franse seksverslaafden uit de kast

Samenleving
donderdag, 01 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Sinds de arrestatie van Dominique Strauss-Kahn zit de praktijk van psychoanalyticus Jean-Benoît Dumonteix altijd vol. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van seksverslaafden en veel van zijn mannelijke cliënten vertelden dat ze zichzelf herkenden in DSK.
Er is in Frankrijk nu ook meer aandacht voor seksverslaving als stoornis. Ongeveer 3 tot 6% van de seksueel actieve bevolking (meestal mannen) lijdt eraan. Het kan zich op verschillende manieren uiten: meerdere partners, regelmatige bezoeken aan prostitués, het dwangmatig surfen langs sekssites of het bekijken van pornofilms.
Maar hoe kun je het onderscheid maken tussen een actief seksleven en een pathologische afhankelijkheid? Dat betekent dat de verslaafde het seksueel gedrag altijd zal verkiezen boven andere vormen van sociaal gedrag of activiteiten. Net als met een verslaving aan alcohol of sigaretten kan een verslaafde niet stoppen.
Iedere keer als de verslaafde wordt overmand door angst of stress, zal hij zijn toevlucht nemen tot een seksuele daad. Na de eerste opluchting, lijdt hij onder een negatief zelfbeeld en begint de cyclus opnieuw. Het is een vicieuze cirkel en het gedrag wordt doorgaans intenser tot krampachtig. Vaak raken ze in een sociaal isolement: ze komen de deur niet meer uit omdat ze de hele dag voor de tv zitten te rukken of worden ontslagen omdat ze teveel sekssites op hun werk bezoeken. Relaties sneuvelen.
Wat hebben ze met elkaar gemeen? Een toenemend isolement, depressies en een zeer laag gevoel van eigenwaarde. Volgens sommigen zorgt emotieloze seks sneller voor een verslaving. Vaak is er sprake van een trauma in de kindertijd, zoals seksueel misbruik, ander grensoverschrijdend gedrag of het getuige zijn van seksueel gedrag van volwassenen.
Bron(nen): Time