Rare jongens, die Singaporezen: zeven hele gekke wetten met zware sancties

Singapore kennen we vooral als een keurig en ordelijk stadstaatje met veel westerse invloeden. De criminaliteitscijfers zijn heel laag. Maar om dat zo te houden heeft de overheid een fors aantal strenge wetten ingevoerd en wordt er strikt gehandhaafd.

Sommige wetten zijn echter een beetje doorgeslagen:

 1. De wc niet doorspoelen
  Vergeet niet het toilet door te spoelen, want dit kan je een boete van omgerekend honderd euro opleveren.
 2. Thuis naakt rondlopen
  Als iemand je ziet terwijl je naakt door het huis loopt, wordt dit gezien als publiekelijk naakt. Hier zijn de autoriteiten absoluut niet van gediend en het kan je een boete van 2000 euro of drie maanden celstraf opleveren.
 3. Kauwgom verkopen
  Singaporezen hebben een enorme hekel aan kauwgom. Je mag het wel meenemen uit het buitenland, maar als je het op de grond spuugt zijn de rapen gaar. Als je wordt betrapt krijg je tot twee jaar gevangenisstraf of een boete van 70.000 euro.
 4. 'Obscene' teksten zingen als straatmuzikant
  Wat precies obsceen is of niet, beoordeelt de rechter, maar liefst sla je Singapore over als reizende troubadour. Hoge boetes, drie maanden celstraf of een combinatie van beide is een reële mogelijkheid.
 5. Duiven voeren op straat
  Loop je door de stad met een broodje in de hand? Haal het niet in je hoofd om een paar kruimels naar stadsduiven te gooien. Dit kan je 350 euro boete kosten.
 6. Spugen of snotteren op straat
  Er geldt een boete van maximaal 700 euro voor spugen in het openbaar (of in de horeca, overheidsgebouwen, etc). Eigenaars van loopneuzen riskeren eenzelfde lot.
 7. De weg oversteken binnen vijftig meter van een oversteekplaats
  Dit criminele gedrag wordt ook wel 'Dutch crossing' genoemd en geldt voor zowel wandelaars als fietsers. Een dikke prent is jouw deel als je wordt betrapt.

Bron(nen):   Azië.nl