Tienduizenden Marokkaanse kinderen belanden op straat

Niemand weet hoeveel straatkinderen er precies in Marokko rond lopen, maar vermoedelijk tienduizenden. Ze worden vaak mishandeld en seksueel misbruikt of ze raken verslaafd. Daarover schrijft Vlaams tijdschrift Knack, naar aanleiding van het aankomende lidmaatschap van Marokko van het Comité voor de Rechten van het Kind van de VN. Verstoten Marokkaanse kinderen belanden op straat, omdat hun alleenstaande moeder door de samenleving is verstoten. Abdelkhalek Benzekri, vicepresident van de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH vertelt: 'Alleenstaande moeders worden door de Marokkaanse wetgeving als prostituees beschouwd. Die vrouwen kun­nen niet rekenen op maatschap­pelijke steun. Ze hebben geen recht op uitkeringen, huisvesting of ge­zondheidszorg. Omdat ze de eer van hun familie niet willen bezoedelen, vluchten vele vrouwen nog voor de zwangerschap zichtbaar wordt. Na de geboorte wordt het kind achtergelaten, zodat de vrouw haar plaats in de maatschappij weer kan oppikken'. Verplicht trouwen Vaak trouwt de vrouw met degene die haar zwanger heeft gemaakt. Tot eind vorig jaar ontliep een verkrachter zijn straf als hij met zijn slachtoffer trouwde. Dat is nu in de wet gewijzigd, maar in werkelijkheid is er weinig veranderd. Benzekri legt uit: 'De familie zal het meisje onder druk zetten om toch te trouwen. Ook de rechters zullen het meisje vertellen dat nu de feiten toch achter de rug zijn, het geen zin heeft om die man te straffen. Het probleem zou zichzelf oplossen als het slachtoffer met de verkrachter trouwt.' Tegen de wet in laten rechters ook huwelijken van meisjes van nauwelijks dertien jaar oud doorgaan. Tussen 2009 en 2010 waren er volgens Save the Children 3.000 kindhuwelijken. Daarmee steeg het aantal tot 33.253. Politiegeweld De politie gebruikt veel geweld tegen de straatkinderen. UNICEF schrijft dat 'straatkinderen en jonge delinquenten de voornaam­ste slachtoffers zijn van marteling en andere gruwelijke, onmenselijke of vernederende behandelingen. Als de kinderen worden opgepakt, lopen ze het gevaar in het politiedistrict geschopt of geslagen te worden, of verbrand te worden met sigaretten.'

Bron(nen):   Knack      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Hier in Nederland zijn het er honderdduizenden.

 2. Robin

  Gelukkig is de beschaving daar in Noord Afrika rond een barmhartige religie opgebouwd.

 3. Mihamed Kouki

  Heel triest om te lezen! Het zijn vaak kinderen en vrouwen die het slachtoffer zijn van landen met een zwakke economie. Hopen dat Marokko zijn huidige beleid doorzet waardoor vrouwen over een paar jaar zelfstandig kunnen zijn en voor hun eigen kroost kunnen zorgen.

  • Anton van Haasteren

   Dat komt niet door de zwakke economie. Vrouwen hebben daar een ondergeschikte positie.

   (in antwoord op Mihamed Kouki)
   • Mihamed Kouki

    Ik heb daar 8 jaar gewoond dus ik denk het beter te weten. De huidige koning heeft enkele jaren geleden de wet aangepast waardoor vrouwen nu veel sterker in hun schoenen staan. Bij een echtscheiding heeft de vrouw bijvoorbeeld recht op de helft van het totaal vermogen. Vroeger had ze helemaal nergens recht op. Op seksuele intimidatie van vrouwen staat tegenwoordig een gevangenisstraf. Dat was er vroeger ook niet. Ten opzichte van Nederland hebben de vrouwen aldaar minder rechten maar dat geldt voor 90% van de landen. Binnen de Arabische wereld hebben Tunesische en Marokkaanse vrouwen de beste positie.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
    • Anton van Haasteren

     Accepteren mannen daar dat ze door een vrouwelijke politieagent bekeurd worden? Accepteren mannen daar een vrouwelijke minister president? Kunnen vrouwen daar piloot worden van een gevechtsvliegtuig?
     Wettelijke gelijke rechten hebben betekent nog niet dat vrouwen geaccepteerd worden als gelijke.

     (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Mihamed Kouki

      Ja, dat accepteren de mannen omdat ze weten dat vrouwen in tegenstelling tot hun mannelijke collega’s niet corrupt zijn. Verder hebben ze in Marokko meerdere vrouwelijke ministers zoals in Nederland. Maar nog geen vrouwelijke minister president zoals dat evenmin het geval is in NL (voor zover ik weet).
      Of er vrouwelijke gevechtspiloten zijn weet ik eerlijk gezegd niet. Geen idee. Maar hoeveel vrouwelijke gevechtspiloten heeft NL? Sommige beroepen trekken nu eenmaal meer mannen dan vrouwen aan en vice versa. Heeft niets te maken met ongelijkheid. Zo ken ik geen enkele vrouwelijke automonteur in NL en ook geen enkele mannelijke vroedvrouw. Got the Point?

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Mihamed Kouki

      Als ik het filmpje mag geloven dan heeft NL in ieder geval een paar vrouwelijke piloten. Chapeau! Bedoel ik niet sarcastisch. Maar hoeveel marokko er heeft. Geen flauw idee.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Anton van Haasteren

      Het gaat er om dat iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen, zonder vooroordelen over wie je bent.
      Dat je datgene kunt zijn wat in je aard ligt.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
  • zo_maar

   Ik help het je hopen.

   (in antwoord op Mihamed Kouki)

Reacties niet toegestaan