Specialisten luiden noodklok over intensive care VUmc

Op de intensive care van het VUmc in Amsterdam is de zorg voor patiënten ernstig in gevaar. Specialisten van het academische ziekenhuis luiden de noodklok over een angstcultuur. Tegenspraak wordt door het hoofd van de ic niet geduld. Inmiddels zijn al twee dodelijke incidenten gemeld bij de inspectie.
Meerdere VU-specialisten zeggen in gesprek met de Volkskrant de situatie zo alarmerend te vinden, dat ze zouden uitwijken naar een ander ziekenhuis als zijzelf of een familielid op de intensive care van het VUmc zouden belanden.

De inspectie kwam onlangs met een vernietigend rapport dat spreekt over structurele problemen en een 'buitengewoon zorgelijke situatie' die de veiligheid van patiënten bedreigt.
Vandaag houdt de raad van toezicht een crisisoverleg met het ziekenhuisbestuur.

Volgens de Volkskrant ‘rommelt' het in de VU al jarenlang op de intensive care. Zo zouden de adviezen van hart- en longchirurgen die patiënten na een zware operatie overdragen aan de ic worden genegeerd. Kritiek wordt gezien als 'conflicterend gedrag'. En dit leidt volgens meerdere betrokkenen tot medische fouten.

De zaak kwam aan het rollen door de dood van een longpatiënt in maart van dit jaar, schrijft de Volkskrant. Longartsen adviseerden itensivecare-artsen over zijn behandeling, maar die werden door hen in de wind geslagen, waarna de patiënt overleed. Het ziekenhuis probeerde het in de doofpot te stoppen. Toen de een longchirurg zelf naar de inspectie stapte, werd hij op non-actief gesteld.

Sommige specialisten zijn zo ontevreden dat ze liever niks meer te maken willen hebben met de intensive care. 'Je draagt je patiënten over aan de intensive care en je hoopt maar dat ze er via de voordeur weer uitkomen. Levend dus.'

Bron(nen):   de Volkskrant