Herdenking Eerste Wereldoorlog, hoe zat het ook al weer?

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat Duitsland België binnenviel. Dat was reden voor Groot-Brittannië om aan Duitsland de oorlog te verklaren. Een wereldoorlog was daarmee begonnen. Herdenking in België  In België wordt vandaag die oorlog herdacht. Er zijn maar liefst 21 staatshoofden en vertegenwoordigers van 83 landen aanwezig. Prins William, prinses Kate, prins Harry en premier Cameron zijn erbij namens Engeland. De Franse president Hollande is bij de plechtigheden net als de Duitse president Joachim Gauck. Ook de Spaanse koning en de Amerikaanse opperbevelhebber van de NAVO maken hun opwachting. Rondom de plechtigheden in Luik is veiligheidsniveau 3 van kracht. Om een indruk te krijgen: er zijn 700 politiemensen ingezet, 130 camera's opgehangen en 12 scherpschutters staan paraat. Hoe zat het ook al weer? De aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog was de dubbele moord op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie door een Bosnisch-Servische nationalist op 28 juni 1914. Omdat Servië niet volledig gehoor gaf aan het ultimatum van Oostenrijk-Hongarije besloot die laatste een maand later Servië binnen te vallen. Rusland wilde Servië steunen. Duitsland accepteerde dat niet en verklaarde Rusland de oorlog, waarop Frankrijk bondgenoot Rusland ging helpen. Duitsland wilde afrekenen met Frankrijk en viel daarvoor eerst België binnen. Groot-Brittannië die de neutraliteit van België moest garanderen, verklaarde daarop aan Duitsland de oorlog. Bondgenoten Alle grootmachten waren verdeeld in twee bondgenootschappen: de Geallieerden, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland en de Centralen met Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië. Imperialisme was een belangrijke oorzaak van de oorlog. Alle grootmachten wilden meer land of land terug winnen. Met alle koloniën meegerekend was driekwart van de wereld bij de oorlog betrokken. Slechts elf landen waren neutraal, waaronder Nederland, maar ook Spanje, Portugal, Denemarken, Zweden en Zwitserland. Moderne oorlogsvoering De oorlog speelden zich grotendeels af in de afschuwelijke loopgraven. Voor het eerst werden gevechtsvliegtuigen, gifgas, geweren en ander modern oorlogsmaterieel gebruikt. Er vielen heel veel slachtoffers, vooral onder het Duitse en Franse leger. In totaal heeft de oorlog aan zo'n 20 miljoen mensen het leven gekost. Duitsland Duitsland verloor de oorlog en tekende het Verdrag van Versailles, waardoor het land enorme economische schade leed. Dat in combinatie met nationalisme leidde uiteindelijk tot de Tweede Wereldoorlog.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Peter

    Schijnbaar zijn er nooit genoeg doden gevallen. Nog steeds speelt men met elkaar leven. Dus wat valt er te gedenken ? Wat heeft men er van geleerd ? Dat men hetzelfde nog eens moet doen ? Ik geloof dat Duitsland Rusland nog steeds steunt.

  2. Mihamed Kouki

    Inderdaad! Er zijn door oorlogen honderden miljoenen slachtoffers gevallen en we hebben nog steeds niets geleerd. De elite die de oorlog verklaart aan een ander land hebben hun schaapjes vaak op het droge en hoeven Zich geen zogen te maken. Het zijn uiteindelijk burgers die het kind van de rekening worden. De mensheid moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Weg met alle wapens, zowel zware als lichte wapentuig. Het zou verboden moeten zijn om wapens te fabriceren.

Reacties niet toegestaan