Hoofdprijs in de loterij? Nederlander gaat er op zitten

De begeleiders van loterijwinnaars kunnen het weten: het overgrote deel van de gelukkigen gooien het prijzengeld niet over de balk. Nee, Nederlanders blijven een nuchter en beschouwend volkje, ook als ze miljoenen winnen. Dat geld zien ze meer als appeltje voor de dorst.

In De Pers vertellen twee begeleiders van winnaars van de Staatsloterij en de Postcodeloterij over nieuwe miljonairs en hun uitgaven. Zo kocht een winnaar slechts een gouden horloge, dat hij elke avond naast zijn bed legde. Zo werd hij elke ochtend als hij wakker werd er aan herinnerd dat hij miljonair was.
De meeste winnaars bleven overigens gewoon werken, kochten een nieuw huis met tuin op het zuiden in de eigen wijk of een nieuwe middenklasse auto.

De marges van de individuele vrijheid van de winnaars blijken toe te nemen, maar grote veranderingen laten zij niet toe in hun nieuwe leven. Gelukkiger wordt men alleen als men al gelukkig was, zegt een van de begeleiders. Je ongeluk los je niet op met een hoofdprijs in een van de oudejaarsloterijen.

Het blijft een illusie dat de hoofdprijs jou kant opvalt. De consumentenbond rekende uit dat de kans op de hoofdprijs van 30 miljoen 0,00002 procent per lot is. Veel geluk!

Bron(nen):   De Pers