Jamie Olivers eten is levensgevaarlijk

De recepten van tv-kok Jamie Oliver zijn levensgevaarlijk, zeggen Amerikaanse voedseldeskundigen. Zij hebben, volgens De Pers het nieuwe kookboek van de celebritykok afgebrand. Volgens een groep dokters, de Physicians Committee for Reponsible Medicine (PCRM), staat Olivers boek Meals in Minutes bol van de gevaarlijke recepten. Vooral zijn broodje bal is bloedjelink, het is hét recept voor een hartaanval, zeggen de deskundigen van PCRM, een van Amerika’s invloedrijkste gezondheidslobbygroepen.

De kritiek op Oliver is verrassend, omdat de kok zich juist inzet voor gezonder, verser voedsel op scholen en het uitbannen van fastfood. Hij begon zijn zogenoemde voedselrevolutie in zijn geboorteland Groot-Brittannië en bracht deze daarna naar de VS. Oliver heeft campagnes gevoerd met first lady Michelle Obama, zijn Amerikaanse versie van de televisieserie Jamie’s Food Revolution won afgelopen augustus een Emmy Award voor het beste realityprogramma.
De artsen van PCRM geloven er niet in. De commissie geeft toe dat Oliver best wat goeds heeft gedaan door de aandacht te vestigen op gezondere maaltijden op scholen. ‘Maar’, zegt de commissie, ‘de recepten in zijn boek zijn dikwijls ongezonder dan fastfood. Ze zitten vol met room, kokosmelk, boter en rood vlees.’

Lees er meer over in De Pers

Bron(nen):   De Pers