Oorlogsmisdaden blijven in Amerika ongestraft

Amerikaanse militairen worden nauwelijks vervolgd als ze oorlogsmisdaden begaan. Dat schrijft Nrc.next naar aanleiding van een nieuw rapport van Amnesty International. Daarin concludeert de mensenrechtenorganisatie, dat het Amerikaanse militair-juridische systeem faalt. „Duizenden Afghanen werden gedood of verwond door Amerikaanse troepen sinds de invasie, maar de slachtoffers en hun families hebben nauwelijks kans op gerechtigheid”, zegt Richard Benett, Amnesty Internationals Asia Pacific-directeur. 'Kill Team' Een van de verhalen die Amnesty optekent, is die van het zogeheten 'Kill Team'. Militairen van deze Amerikaanse gevechtseenheid hebben meermaals ongewapende Afghaanse burgers gedood. Een van hen sneed de vingers af en bewaarde die als trofee. Naderhand heeft het gevechtsteam de schietpartijen zo verdraaid, dat het leek alsof het onder vuur lag en handelde uit zelfverdediging. Een van de militairen wilde er wat aan doen maar kreeg bij zijn meerderen nul op het rekest. Geen vervolging Er was volgens Amnesty in veel meer gevallen sprake van 'overvloedig en onomstotelijk bewijs voor oorlogsmisdaden'. Maar geen van de betrokkenen is vervolgd. Dit komt vooral door de macht van commandanten van legereenheden. Zij proberen te allen tijde onderzoek tegen te houden. Dat onderzoek berust vervolgens vooral op getuigenissen van de militairen zelf, die natuurlijk weinig belang hebben bij de waarheid. Slechts zes zaken zijn voor de rechter gekomen, maar de militaire rechtbank bleek in alle gevallen niet onafhankelijk.  

Bron(nen):   nrc.next      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jan Terlouw

  De VS worden steeds ongeloofwaardiger als politieagent van de wereld. Eerst de cables van Snowden en nu het rapport van amnesty international. Als de VS niet het goede voorbeeld geven hoe moet het dan met de rest van de wereld?

  • Heldoppantoffels

   Eerst de cables van Snowden? Sorry maar de reputatie van de VS ligt langer dan dat in duigen hoor. Vanaf 911 heeft het land fascistoïde trekjes gekregen. Nog daar gelaten of 911 werkelijk zo is verlopen als de ‘officiële’ lezing aangeeft, andere landen binnen vallen onder valse voorwendselen, martelen, op grote schaal afluisteren, stimuleren van oorlogen in andere landen, etc etc….

   En dan noem ik MC Donalds niet eens!!! 😉

   (in antwoord op Jan Terlouw)
 2. malky

  Vreemd, normaal is het pas een oorlogsmisdaad wanneer er een veroordeling geweest is.

Reacties niet toegestaan