Seksverslaving komt steeds vaker voor bij vrouwen

Seksverslaafde vrouwen kijken urenlang naar online porno of zijn op zoek naar seks. Sommigen fantaseren over seks in het openbaar. Anderen struinen kroegen af op zoek naar 'ontmoetingen' met vreemden. Net als bij andere verslavingen bouw je tolerantie op: je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te verkrijgen. Wat eerst spannend was, wordt saai en voorspelbaar. De vrouwen gaan daardoor steeds riskantere dingen ondernemen om dezelfde kick te krijgen. Kenmerkend is ook dat de vrouw haar impulsen en gedrag niet meer onder controle heeft en er niet mee kan stoppen, ongeacht de gevolgen.

Een seksverslaving komt naar schatting bij 3 tot 6% van de bevolking voor, maar volgens Amerikaanse psychologen komt het steeds vaker voor bij vrouwen. Ze hebben het zelfs over 'de grootste verandering in de menselijke seksualiteit in de geschiedenis van onze soort'. De omvang van de problematiek kan zelfs nog veel groter zijn. Waarschijnlijk weerhoudt schaamte veel vrouwen ervan om hulp te zoeken. De maatschappij staat ook negatiever tegenover seksueel actieve vrouwen dan mannen. Dan heet het algauw 'slet' of 'hoer'.

Anderen staan sceptisch tegenover de overweldigende belangstelling voor het fenomeen. Wanneer wordt seksueel geobsedeerd zijn een psychiatrische stoornis? En wie stelt vast wat aanvaardbare hoeveelheden zijn van seksuele activiteit of verlangen? Toch is de 'hyperseksuele stoornis' genomineerd als nieuwe stoornis in de volgende editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, de DSM V (verwacht in 2013).

Bron(nen):   The Vancouver Sun