Wat gebeurt er met het geld van het Rode Kruis?

Het Rode Kruis heeft rekeningnummer 5125 geopend om geld in te zamelen voor de vluchtelingen in Irak. Maar wat doet de hulporganisatie precies met het geld? NRCQ zocht het uit. Van de Nederlandse overheid ontving het Rode Kruis pas geleden 400.000 euro uit een fonds van 5 miljoen euro, dat de organisatie jaarlijks krijgt. Daarmee zijn eerder ook mensen in Syrië en Oekraïne geholpen. Het geld gaat rechtstreeks naar de Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Irak. Die zei eerder vijf miljoen euro nodig te hebben om 180.000 mensen te helpen. De Rode Halve Maan koopt van het geld drie verschillende soorten hulppakketten: een huishoudelijk pakket met dekens, een keukenset, een hygiënekit, jerry cans, een thermoskan, een lantaarn en een kookplaat. Een voedselpakket bestaat uit vijf kilo rijst, twee kilo suiker, een kilo linzen, een kilo bonen, een liter olie, een kilo tomaten en 500 gram spaghetti, pasta en thee. Daarvan zou een familie 20 dagen kunnen leven. Tenslotte zijn er hygiënepakketten met bijvoorbeeld tandpasta, maandverband, wasmiddel en zeep. De spullen komen allemaal van lokale producenten. Los van het Rode Kruis levert Nederland nog ter waarde van 1 miljoen euro parachutes, voedsel en dekens voor de dropping van hulpgoederen.  

Bron(nen):   NRCQ      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Klinkt als een theoretisch verhaal. De waarheid is hoop ik conform de theorie.

 2. André Somers

  Wat is het nut van thee en suiker in een hulppakket? En waarom zijn het allemaal producten die verdere bereiding nodig hebben?

 3. brabantman

  En natuurlijk niet te vergeten het in leven houden van alle *sterren restaurants rondom het hoofdkantoor van het RK in Geneve.

 4. vanhetgoor

  Vijf kilo rijst, . . . . ., een kilo tomaten en 500 gram spaghetti, en dat is genoeg voor een familie 20 dagen van te voeden. Familie mieren of woelmuizen? Welnu, het Rode Kruis zou een flinke schop onder zijn kont moeten krijgen, samenwerken met de islamitische rode halve maan zie ik ideologiosch ook niet zitten. Het Rode Kruis is een organisatie die vooraleerst aan zichzelf denkt, kantoren vliegreisjes overleg en dinnerparties met genodigden, alles eerste klas. En daarbij komen ze ook wel een beetje laat in actie. IK heb vroeger zelf collectes gelopen voor het Rode Kruis maar mijn sympathie zijn ze al lang verloren.

Reacties niet toegestaan