Nieuwe daklozen: geen verslaafden maar gesjeesde miljonairs

In Amsterdam neemt het aantal daklozen toe. Daarbij zitten steeds meer goed opgeleide mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt of te maken kregen met een echtscheiding. Dat schrijft het Parool. Deze nieuwe groep daklozen komt minder snel in de opvang terecht, omdat ze niet verslaafd zijn of psychiatrische problemen hebben. 'Terwijl zij het 's nachts ook koud hebben', vertelt Caroline de Groot van Bureau Straatjurist. Ze staat daklozen juridisch bij. 'De mensen die bij mij komen, verliezen hun baan of raken in een scheiding en kunnen hun dure huis niet meer betalen. Van de berooide huiseigenaar die zijn hypotheek niet meer kan betalen tot de gesjeesde miljonair; ik zie ze hier allemaal.' Steeds meer daklozen weten de Straatjurist te vinden. Vorig jaar klopten er 276 bij het bureau aan, nu tot augustus zijn het er al 230. De Groot: 'Dat heeft alles met de economische crisis te maken. Het zijn geen verslaafden. Een man zei tegen me: 'Ja ik ben wel verslaafd. Aan boeken.' Volgens de GGD slapen dagelijks ongeveer 200 mensen in Amsterdam op straat.

Bron(nen):   Het Parool      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  Er is een groot verschil tussen gevallen miljonairs en hoger opgeleiden. Ondanks het rooskleurige plaatje dat men de studenten voorhoudt wordt het merendeel gewoon loonslaaf en werkt men voor een fooi. (op de Jinek schaal, welteverstaan)
  Vooral door het beleid om de voorheen waardevolle papiertjes aan jan en alleman uit te delen heeft tot een vertekend beeld geleid omtrent de waarde van het volgen van een studie.

 2. Peter

  Ach ja, kan niet in een welvarend land als Nederland, hè ? Er bestaat hier geen armoede. Of is het hun eigen schuld. Je moet is kijken wat er tegenwoordig bij een voedselbank bijkomt. Zijn ook niet alleen maar verslaafden meer. Ja, verslaafd aan geld toen het nog goed ging. En dan te bedenken dat er genoeg woningen zijn. Of kantoorpanden. Binnenkort staan er heel boerderijen leeg heb ik begrepen.

 3. Hector

  Dit zijn nog maar de eerste zichtbare verschijnselen en consequenties van het gevoerde afbraakbeleid door Rutte c.s. Het wordt nog veel erger de komende jaren. En dat allemaal omdat onze bestuurders niet met geld om kunnen gaan.

  • Dead Silence

   Washet dat maar. Ze blinken uit in maximaliseren van minimaal resultaat.

   (in antwoord op Hector)

Reacties niet toegestaan