3 mythen over gelukkige relaties

Samenleving
dinsdag, 17 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Gottman doet al meer dan 40 jaar onderzoek naar de kwaliteit van (huwelijks)relaties en daarbij valt hem op dat er een aantal hardnekkige mythen de ronde doen:
1. Als we beter communiceren, kunnen we ons huwelijk redden Je kunt in alle boekjes lezen dat actief luisteren belangrijk is voor een goede relatie, maar de meesten van de gelukkige echtparen die Gottman onderzocht, deden niets dat ook maar in de verste verte op actief luisteren. Andere onderzoekers toonden aan dat stellen die een cursus actief luisteren hadden gevolgd nog steeds spanningen ondervonden en algauw hervielen in hun oude patroon. Ook na relatietherapie volgt vaak een terugval: van de 35% die goed scoorden qua conflicthantering na de therapie deed slechts 18% het nog steeds goed na 1 jaar. Volgens Gottman is actief luisteren zoiets als 'op Olympisch niveau gymnastiek uitvoeren met je relatie, terwijl die amper kan lopen'.
2. Vermijd conflicten: ze zijn dodelijk voor je relatie We horen ook vaak dat het goed is om af en toe flink ruzie te maken. Dat is beter dan alles op te kroppen. We zijn er onderhand van overtuigd dat je mond houden je relatie ondermijnt. Maar volgens Gottman zijn er genoeg mensen die hun leven lang bij elkaar blijven en het nodige onder het tapijt vegen. Verschillende stellen hebben verschillende conflicthanteringsstijlen. De een is niet beter dan de ander. Belangrijker is dat je allebei dezelfde conflicthanteringsstijl hebt. 3. Wederkerigheid is de basis van een goede relatie Veel mensen hebben het idee dat voor-wat-hoort-wat een relatie in balans houdt. Als de een meer investeert in de relatie dan de ander, zou dat het begin van het einde zijn. Het omgekeerde is waar, zegt Gottman: juist in slechte relaties wordt er op toegezien dat alles in balans is. Gelukkige partners doen dingen voor elkaar omdat ze het graag doen en omdat ze een positief gevoel hebben over hun partner en hun relatie.
Bron(nen): PsychCentral