Trooclick wapen tegen leugens op internet?

Het is nog even toekomstmuziek dat je direct weet dat er helemaal geen cavia's worden mishandeld in Peru vóórdat je het bericht op je Facebook deelt, of dat je meteen ziet dat een artikel slechts propaganda is van een partijdige nieuwssite. Maar een plug-in die onwaarheden op internet opspoort: Hij komt eraan. Frans bedrijf Trooclick ontwikkelt de plug-in. Gebruikers installeren de plug-in, die daarna alle webpagina's controleert en als het ware een 'waarheidslaag' over internet legt. Wanneer er een afwijking in het verhaal voorkomt of een mogelijke misser gaan er alarmbelletjes af. Vooralsnog komt de plug-in niet verder dan het controleren van nieuwsberichten rond beursgangen en overnames. Trooclick belooft verder te ontwikkelen en zich voorlopig te richten op medische ontwikkelingen en juridische zaken. Uiteraard staat of valt de werking van de plug-in met de 'waarheid' en 'feiten' die Trooclick hanteren. Trooclick moet het zelf dan wel heel goed weten. Daarom vullen zij een database met 'de waarheid', voornamelijk gegevens van beurswaakhonden die over cijfermatige informatie beschikken. Het liefste houdt Trooclick zich bezig met politiek nieuws, maar dat laat zich moeilijk in cijfers uitdrukken. Het systeem kan in de toekomst wellicht artikelen vergelijken en bijvoorbeeld melden dat The Guardian iets schrijft dat door de New York Times net werd ontkracht. Nieuwsmedia reageren gemengd op de ontwikkeling. Trooclick: "Sommige zijn zeer bang dat ze constant van fouten worden beticht. Anderen hebben groot vertrouwen in hun eigen schrijven, al weten we niet of die optimisten daadwerkelijk beter werk afleveren. We zouden kunnen publiceren welke nieuwsmedia de meeste en welke de minste fouten maken, maar dat zou slechts een provocatie zijn."

Bron(nen):   De Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Wat is de waarheid ? En wiens waarheid is dat dan ? De waarheid van de grootste gemene deler of van de sponsor van de website of nationale persdienst van de bezoeker ?
  Lijkt me dat dan ook veel reclameboodschappen dan behoorlijk in de problemen komen.

 2. Vogelbeest

  Komt hij er ook in Russisch, Chinees en Arabisch??? En wat prikker zegt: Als de Syrische staatscourant verkondigd dat het leven onder Assad het laatste jaar 175% welvarender is geworden, wie gaat dat dan ontkennen/benchmarken?

 3. Heldoppantoffels

  Angstzweet breekt politici uit bij de gedachte dat de eigen woorden ooit ook door een dergelijk filter gaan 😛

 4. harrr

  wel.nl zal deze plugin met angst en beven tegemoet zien vrees ik? .)

Reacties niet toegestaan