Chinese mannen trouwen met goedkopere Vietnamese vrouwen

Een bruid is duur in China. Daarom zoeken steeds meer mannen het over de grens. Vooral Vietnamese vrouwen zijn populair. 'Ze zijn net als wij. Ze zijn bereid allerlei werk te doen en ze werken hard', aldus de kersverse Chinese schoonvader van de Vietnamese Nguyen Thi Hang. Zelf zegt ze: 'Economisch gezien is het leven hier in China beter. In Vietnam woonde ik in een slecht huis en we waren boeren dus ik moest iedere dag hard werken op de rijstvelden.' Vrouwen zijn schaars Het is in China heel gewoon om voor een vrouw te betalen. Vanwege het eenkindbeleid en de voorkeur voor een jongen zijn ze schaars geworden: voor elke 100 vrouwen zijn er 118 mannen. Een auto en een goede baan is wel het minste wat een man moet hebben. Daarnaast betalen familieleden een aanzienlijk bedrag aan de familie van de vrouw. Vooral arme mannen op het platteland kiezen daarom vaak voor een Vietnamese vrouw. Die kost maar 3200 dollar. Een Chinese dame is vier keer zo duur. Hang zegt daarover: 'Ik weet dat ze mijn familie geld hebben gegeven, maar ik durfde mijn ouders er echt niet naar te vragen. Ze zeiden: trouw een Chinese man. Die geeft tenminste om zijn vrouw en ik zou niet zo hard hoeven werken, maar gewoon van het leven kunnen genieten.' Mensenhandel Helaas worden ook veel vrouwen slachtoffer van mensenhandel. Ze worden er ingeluisd, vaak door familie of vrienden, en verkocht aan een Chinese man. Sommigen slaan nog voor hun bruiloft op de vlucht, maar het is lastig om weg te komen van het bergachtige platteland van China. De Chinese politie heeft alleen al in 2012 1281 ontvoerde vrouwen uit Zuid-Oost Azië gered en teruggebracht naar hun eigen land.

Bron(nen):   AFP      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  *gaat $3200 sparen*

 2. FritsB

  Klinkt bekend: kan geen vrouw krijgen, wil ook geen Nederlandse die te eigengereid is, en dus wordt het winkelen in het Oostblok. Ook de bijkomende vrouwenhandel is niet anders. Verschil is alleen de windrichting: Vietnam is voor China het Westblok.

  • Jannie Ooms

   Ja, Frits, Nederlandse vrouwen hebben nu eenmaal een eigen mening. Dat kan knap hinderlijk zijn, ik voel met je mee.

   Je gaat nu winkelen in het Oostblok, begrijp ik, hopend dat je er een vrouw kunt kopen die begrijpt dat je niet op haar mening zit te wachten. Spannende partner lijkt me dat. Mijn zegen heb je, maar je zou wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen.

   (in antwoord op FritsB)
   • Vogelbeest

    Frits heeft het niet over zichzelf, maar over voorbeelden uit zijn omgeving.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Jannie Ooms

     Nou, dat is nog maar de vraag. Ik las: ‘Klinkt bekend: IK kan geen vrouw krijgen’.

     Bij nader inzien kan FritsB ook ‘iemand kan geen vrouw krijgen’ bedoeld hebben. Als dat zo is, moet hij duidelijker formuleren.

     (in antwoord op Vogelbeest)
     • FritsB

      Er stond dan ook, heel algemeen,”kan”, niet “ik kan”. Het valt niet mee om compacte berichtjes op te stellen …
      Een geboortenverhouding van 100 vrouwen op 118 mannen hoeft niet fataal te zijn, maar bij de aantallen binnen China kom je al gauw op miljoenen gedwongen vrijgezellen. Het is niet vreemd dat die dan over de grens gaan kijken. Ik vermoed alleen dat ze zelf hun markt bederven; als de vraag zo groot is stijgt de prijs.

      (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan