Vandaag: de Dag van de Zelfbeschadiging

Vandaag is het Self Injury Awareness Day, de dag dat wereldwijd aandacht wordt besteed aan zelfbeschadiging. Denk aan bewust verwondingen aan je lichaam toebrengen, zoals snijden, branden, krassen, krabben, je haar uittrekken, met je hoofd tegen een muur bonken, vreemde voorwerpen in je lichaam (of onder je huid) aanbrengen of schadelijke stoffen innemen.

In Nederland verwonden veel jongeren (1 op de 23) en volwassenen zichzelf. Het is vaak een uiting van psychische pijn. Het kan een kreet om hulp zijn: 'Kijk hoe slecht het met mij gaat', maar dat is lang niet altijd het geval. Het helpt sommige mensen om rustig te worden als ze overspoeld worden door emoties. Anderen hebben de lichamelijke pijn nodig 'om weer iets te kunnen voelen' als ze zich leeg en verdoofd voelen van binnen. En weer anderen gebruiken het om zichzelf te bestraffen, omdat ze zichzelf slecht en waardeloos vinden. Soms is het zo ernstig dat het nog net geen suïcide is.

Sta stil bij zelfbeschadiging!

Om 18 uur wordt een FREEZE gehouden op De Dam in Amsterdam. Dat houdt in dat mensen10 minuten letterlijk stilstaan bij zelfbeschadiging en hierin een kenmerkende pose aannemen.

Meer informatie over zelfbeschadiging: Landelijke Stichting Zelfbeschadiging

Bron(nen):   Landelijke Stichting Zelfbeschadiging