‘Klein kwaad ding’ brengt r.k.-stad in rep en roer

Cranston, een zwaar Rooms-Katholieke stad zo’n 300 kilometer ten noordoosten van New York, is in rep en roer. Dat komt omdat een scholiere er met succes een rechtszaak tegen haar school heeft gewonnen.
De 16-jarige Jessica Ahlquist stoorde zich al jaren aan een metershoog plakkaat met een gebed in het auditorium van de school. 'Onze hemelse Vader’ begon het en riep vervolgens alle studenten op 'hun best te doen en goed te zijn’. Ahlquist, vanaf haar 10de atheist, zag het als een wijzende vinger die tegen haar zei dat ze op die school niet thuis hoorde. Ze vond dat het weg moest en besloot het aan te vechten, eerst op openbare bijeenkomsten, op Facebook en uiteindelijk in de rechtbank.

Inmiddels is het gebed verwijderd op last van de rechter. Het schendt de scheiding tussen kerk en staat, luidde de uitspraak. Maar de inwoners van Cranston zijn in alle staten. Ze roepen elkaar op om in beroep te gaan. Jessica Ahlquist wordt op internet bedreigd en op weg naar school geëscorteerd door de politie. Een staatsvertegenwoordiger noemde haar een duivels klein ding.
Het 'kleine kwade ding' zegt in The New York Times dat de inwoners kwaad zijn, maar dat zij de grondwet heeft verdedigd.

Bron(nen):   The New York Times