In Marseille – Culturele Hoofdstad 2013 – regeren de drugsbendes

Marseille was al lange tijd een smet op de zonnige Mediterrane kust van Frankrijk vanwege de drugs gerelateerde misdaad. Maar in het afgelopen jaar is het er nog onveiliger geworden. Volgens France 24 gebeuren er zo'n 26 gewelddaden per dag. In het eerste kwartaal van 2011 steeg het aantal moorden met 9% ten opzichte van dezelfde periode in 2010. En er waren 20 drugsgerelateerde moorden in de eerste negen maanden van 2011.

Sinds de politie alleen de grootste criminelen aanpakt, zwaaien de kleinere met AK-47's en zijn gewapende overvallen een onderdeel van hun werkweek. De onderliggende oorzaken lijken voor de hand: Een op de tien gezinnen in Marseille zijn eenoudergezinnen, drie keer het nationale gemiddelde; een op de drie inwoners leeft onder de armoedegrens; en een op de vier heeft geen werkervaring.

Le Monde schreef onlangs hoe geprofessionaliseerd de drugshandel er is geworden. De drugs worden verkocht op één locatie, ‘dagelijks geopend van 's middags tot 12 uur ‘s nachts’, de omzet is gemiddeld 15.000 euro per dag. En drugsdealers hebben het voor het volledig voor zeggen in bepaalde wijken. De politie heeft het vrijwel opgegeven. In de afgelopen 20 jaar is het aantal narcoticarechercheurs gehalveerd.
Marseille is volgend jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar vooralsnog is het een levensecht decor van de French Connection.

Bron(nen):   Le Monde/PressEurope  France 24