Grote bosbranden, hitte en droogte geselen Portugal en Frankrijk

Portugal en Frankrijk hebben de handen vol aan grote bosbranden, hitte en droogte. En het ergste met nog komen. Zo staan delen van Noord- en Midden-Portugal "steile temperatuurstijgingen" tot meer dan 40 graden te wachten die tot minstens dinsdag zullen aanhouden, aldus het meteorologisch instituut van Portugal. Ook in Zuid-Frankrijk blijft het voorlopig erg warm.

In Noord- en Midden-Portugal waren dit weekend zo'n duizend brandweerlui in de weer om bosbranden te blussen. Een bejaardentehuis en een rivierstrand werden uit voorzorg geëvacueerd. Ook in het Mafra-gebied, ongeveer 40 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, woeden stevige branden. Op televisiebeelden was te zien hoe bewoners probeerden de opmars van de vlammen te vertragen door hun tuinen nat te spuiten, terwijl de vlammen door naburige bossen razen. Zij worden bijgestaan door 400 brandweerlieden.

In Zuid-Frankrijk brandde 350 hectare af in Gard, waar een brandweerman ernstig gewond raakte, en 35 hectare in de buurt van Marseille, waardoor snelwegen rondom de havenstad gedeeltelijk werden afgesloten. Bij een brand in een dennenbos in de stad Aubais, ten zuiden van Nimes, raakten vier brandweerlieden gewond waarvan een ernstig, meldde minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin.