Amerikanen haten niet de rijken, maar de nieuwe upper class

Samenleving
woensdag, 08 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Amerikanen hebben de afgelopen twee jaar de spanningen over inkomensongelijkheid zien toenemen. Maar, schrijft de Amerikaanse libertariër en columnist Charles Murray in Time, die inkomensongelijkheid is niet het probleem, wel de nieuwe upper class. "Een groep die niet is gevormd door rijkdom, maar door zijn macht, invloed en cultuur”.
Iemand die een eigen garage is begonnen en zo succesvol werd dat hij er 100 miljoen dollar mee verdiende, behoort bij de bovenste laag van de 1%, maar maakt volgens Murray geen onderdeel uit van de nieuwe hogere klasse. "De nieuwe hogere klasse is anders. Het bestaat uit de mensen die het land runnen”, de overheid controleren, de media, bedrijven en juridische instellingen.
"Wat maakt dat die nieuwe upper class nieuw is, is dat haar leden een gemeenschappelijke cultuur delen die hen scheidt van de rest van het land", gekenmerkt door “onderscheidende smaak en voorkeuren”. Ze kijken steeds meer neer op mainstream-Amerika. En als deze kloof groter wordt, waarschuwt Murray, dan zal het volledig vernietigen dat wat Amerika's nationale cultuur zo bijzonder maakt: "een beweeglijke, mobiele maatschappij."
Bron(nen): Time